Izvor: Vostok.rs, 17.Jun.2019, 12:21   (ažurirano 02.Apr.2020.)

„Nedelovanje SAD-a i NATO-a na Balkanu izaziva ruske zloupotrebe“

  "Nedelovanje u ovom regionu izaziva ruske zloupotrebe, o čemu svjedoči pokušaj državnog udara u Crnoj Gori u oktobru 2016. godine, agresivna kampanja dezinformacija kako bi se uticalo na referendum u Sjevernoj Makedoniji u septembru 2018. godine i pojačana politička paraliza u Bosni i Hercegovini od izbora Milorada Dodika, pro-ruskog, etničkog srpskog nacionaliste za predsjednika BiH u oktobru 2018.", zaključak je Odbora za spoljnu politiku američkog Senata na sednici pod nazivom "Proširenje NATO-a: ispitivanje pristupanja Sjeverne Makedonije", piše Pobjeda.
Odboru su se obratili vršilac dužnosti pomoćnika državnog sekretara za Evropu i Ervoaziju - Filip Reker, i vršitelj dužnosti pomoćnika ministra odbrane za međunarodnu bezbednost Ketrin Vilbarger. "SAD i naši NATO saveznici ne mogu biti ambivalentni prema Zapadnom Balkanu. Nedelovanje u ovom regionu izaziva ruske zloupotrebe, o čemu svjedoči pokušaj državnog udara u Crnoj Gori u oktobru 2016. godine, agresivna kampanja dezinformacije kako bi se uticalo na referendum u Sjevernoj Makedoniji u septembru 2018. godine i pojačana politička paraliza u Bosni i Hercegovini od izbora Milorada Dodika, proruskog, etničkog srpskog nacionaliste za člana predsedništva BiH u oktobru 2018", kazala je Vilbarger. "Severna Makedonija je blisko sarađivala sa Sjedinjenim Državama na suzbijanju uticaja Rusije u kibernetičkom prostoru, uključujući i pokretanje sistema za nadogradnju sajber sigurnosti.", dodala je ona. "Nakon pristupanja Slovenije, Hrvatske, Albanije, a odnedavno i Crne Gore NATO, pristupanje Sjeverne Makedonije predstavlja istorijsku priliku za dalje širenje stabilizujućeg uticaja u ovom regionu." "Naši saveznici i partneri na Zapadnom Balkanu (regionu u kojem su SAD i NATO snage intervenisale dva puta u proteklih 25 godina) gledaju na Sjedinjene Države kao zemlju koja nastoji da odvrati Rusiju i institucionalizuju stubove zapadnih demokratskih vrednosti. Proširenje NATO-a ne koristi samo našoj kolektivnoj odbrani, već služi i za unapređenje osnovnih interesa SAD u okviru naše nacionalne strategije odbrane", kazala je ona.  

Nastavak na Vostok.rs...






Povezane vesti

Senat: Nedovoljno delovanje SAD na Zapadnom Balkanu omogućava ruske zloupotrebe

Izvor: RTS, 17.Jun.2019

Odbor za spoljnu politiku američkog Senata smatra da je nedovoljno delovanje SAD i saveznika u regionu Zapadnog Balkana ostavlja prostor Rusiji za zloupotrebe. O tome, kako se tvrdi, svedoče pokušaji državnog udara u Crnoj Gori, agresivna kampanja protiv referenduma u Severnoj Makedoniji i...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.