Senat: Nedovoljno delovanje SAD na Zapadnom Balkanu omogućava ruske zloupotrebe

Izvor: RTS, 17.Jun.2019, 19:08   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Senat: Nedovoljno delovanje SAD na Zapadnom Balkanu omogućava ruske zloupotrebe

Odbor za spoljnu politiku američkog Senata smatra da je nedovoljno delovanje SAD i saveznika u regionu Zapadnog Balkana ostavlja prostor Rusiji za zloupotrebe. O tome, kako se tvrdi, svedoče pokušaji državnog udara u Crnoj Gori, agresivna kampanja protiv referenduma u Severnoj Makedoniji i izbor Milorada Dodika za srpskog člana Predsedništva BiH.
Vršilac dužnosti pomoćnika državnog sekretara >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << za odbranu SAD Ketrin Vilbarger, zadužena za međunarodnu bezbednost, rekla je tokom sednice da su ruski postupci u regionu izazvali širok skepticizam prema Moskvi i podstakli nekoliko zemalja da se još brže pridruže NATO, posebno u sajber domenu, dodavši da SAD i NATO saveznici ne mogu biti ambivalentni prema Zapadnom Balkanu.

"Nedelovanje u ovom regionu izaziva ruske zloupotrebe, o čemu svedoči pokušaj državnog udara u Crnoj Gori u oktobru 2016. godine, agresivna kampanja dezinformacije kako bi se uticalo na referendum u Severnoj Makedoniji u septembru 2018. godine", ocenila je Vilbargerova, preneo je portal radija Antena M
Kako je dodala, to je izazvalo i pojačanu političku paralizu u Bosni i Hercegovini od izbora Milorada Dodika, "proruskog, srpskog nacionalistu" za člana Predsedništva BiH u oktobru 2018.
Naglasila je da je Severna Makedonija blisko sarađivala sa Sjedinjenim Državama u suzbijanju uticaja Rusije u sajber prostoru, uključujući i pokretanje sistema za nadogradnju sajber bezbednosti.
Vilbargerova je rekla da nakon učlanjenja Slovenije, Hrvatske, Albanije i Crne Gore u NATO, kao i pristupanje Severne Makedonije predstavlja istorijsku priliku za dalje širenje stabilnijeg uticaja u ovom regionu.
"Naši saveznici i partneri na Zapadnom Balkanu gledaju na Sjedinjene Države kao zemlju koja nastoji da odvrati Rusiju i institucionalizuje stubove zapadnih demokratskih vrednosti. Proširenje NATO ne koristi samo našoj kolektivnoj odbrani, već služi i za unapređenje osnovnih interesa SAD u okviru naše nacionalne strategije odbrane", naglasila je Vilbargerova.
Vilbargerova je dodala da je Crna Gora pomogla Severnoj Makedoniji u pružanju važnih smernica u pripremama za pristupanje, kao i očekivanjima NATO nakon što je članstvo ostvareno.
"Od sporazuma u Prespi, odnosi sa Grčkom su se poboljšali, uključujući i i oblast odbrane, a Grčka je bila posebno korisna i obezbedila vazdušne patrole nad vazdušnim prostorom Severne Makedonije", zaključeno je sednici Odboru spoljne politike američkog Senata.
Pogledaj vesti o: Milorad Dodik

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.