Izvor: RTS, 22.Apr.2021, 14:28

"Nećemo odustati od traženja pravde za ubijene radnike RTS-a"

Udruženje novinara Srbije (UNS) i Strukovni sindikat Radio-televizije Srbije, uoči 22. godišnjice od ubistva 16 medijskih radnika u NATO bombardovanju RTS-a, i ove godine ističu da odgovorni za ovaj ratni zločin ne smeju ostati van domašaja pravde.
Podsećamo da je bombardovanjem RTS-a 1999. godine NATO ustanovio praksu upotrebe vojne sile protiv medija u međunarodnim sukobima, a >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << da niko iz te vojne organizacije nije pozvan na odgovornost zbog zločina nad našim kolegama, saopštio je UNS.

"Ističemo da su sve značajne međunarodne organizacije za zaštitu ljudskih prava osudile ubijanje civila u RTS-u, a da 'Amnesti internešenel' nameran napad na zgradu RTS-a kao civilni objekat i ubijanje 16 medijskih radnika smatra ratnim zločinom", ističe se u saopštenju.
UNS i Strukovni sindikat RTS-a podsećaju da je Evropska federacija novinara (EFJ) na svojoj skupštini u Beogradu 2011. godine pozvala članice da se pridruže obeležavanju 23. aprila, Dana sećanja na 16 medijskih radnika ubijenih u NATO bombardovanju RTS-a.
Američki istraživački novinar Džeremi Skejhil se na međunarodnoj konferenciji "Kraj nekažnjivosti za zločine nad novinarima", koju su UNS i RTS organizovali 2019. godine, izvinio u ime svoje države zbog toga što je, kako je rekao, tokom NATO bombardovanja ona hladnokrvno ubila 16 radnika RTS-a.
"Ono što su SAD uradile bio je ratni zločin, a nijedan čovek nikada nije izveden pred lice pravde. Molim se i nadam da će pravda biti zadovoljena", istakao je tada Skejhil.
"Podsećamo i da je bivši generalni direktor RTS-a Dragoljub Milanović odslužio zatvorsku kaznu zbog toga što zaposlene nije izmestio iz zgrade u Aberdarevoj, ali da do sada naši državni organi nisu pokazali spremnost da utvrde odgovornost NATO-a za ubistvo naših kolega", ističe se u saopštenju.
UNS i Strukovni sindikat RTS-a pozdravljaju što je Radna grupa Vlade Srbije za bezbednost i zaštitu novinara prihvatila predlog Udruženja da u plan rada uvrsti i utvrđivanje odgovornosti međunarodnih faktora za žrtve bombardovanja RTS-a.
Podržavamo i cenimo i rad Komisije za istraživanje ubistava novinara i očekujemo da će ona imati veoma značajnu ulogu u rasvetljavanju svih okolnosti ubistva 16 medijskih radnika, zaključuje se u saopštenju.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Odgovorni za bombardovanje RTS ne smeju ostati van domašaja pravde

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 22.Apr.2021

Udruženje novinara Srbije (UNS) i Strukovni sindikat Radio-televizije Srbije uoči 22. godišnjice od ubistva 16 medijskih radnika u NATO bombardovanju RTS-a istakli su da odgovorni za ovaj ratni zločin ne smeju ostati van domašaja pravde...UNS i Strukovni sindikat RTS-a pozdravljaju što je Radna...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

ODGOVORNI NE SMEJU OSTATI NEKAŽNJENI: I ove godine porodice i zaposleni se sećaju na 16 ubijenih medijskih radnika

Izvor: SrbijaDanas.com, 22.Apr.2021

Na 22. godišnjicu ovog zločina, poginulim radnicima u Aberdarevoj ulici, u dva sata i šest minuta, u četvrtak na petak, kod spomenika "Zašto" zakazano je održavanje pomena..U noći između 22. i 23. aprila 1999. godine NATO avijacija bombardovala je zgradu RTS, kada je ubijeno 16 medijskih radnika...,...

Nastavak na SrbijaDanas.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.