ODGOVORNI NE SMEJU OSTATI NEKAŽNJENI: I ove godine porodice i zaposleni se sećaju na 16 ubijenih medijskih radnika

Izvor: SrbijaDanas.com, 22.Apr.2021, 21:40

ODGOVORNI NE SMEJU OSTATI NEKAŽNJENI: I ove godine porodice i zaposleni se sećaju na 16 ubijenih medijskih radnika

Na 22. godišnjicu ovog zločina, poginulim radnicima u Aberdarevoj ulici, u dva sata i šest minuta, u četvrtak na petak, kod spomenika "Zašto" zakazano je održavanje pomena

U noći između 22. i 23. aprila 1999. godine NATO avijacija bombardovala je zgradu RTS, kada je ubijeno 16 medijskih radnika.

, u prisustvu članova njihovih porodica i zaposlenih u RTS. U ime porodica planiran je govor Miroslava Medića, brata poginulog Siniše, a u ime RTS Ilije Cerovića, >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << v. d. direktora Televizije.

Slučaj napada na RTS bio je prvi put u istoriji ratovanja da je pogođena jedna medijska kuća, koja je prethodno proglašena za legitimni vojni cilj. Zgrada je bombardovana tokom emitovanja vesti, posle ponoći, iako se znalo da u njoj svake noći radi između 150 i 160 ljudi.

Udruženje novinara Srbije (UNS) i Strukovni sindikat RTS ističu da odgovorni za ovaj ratni zločin ne smeju ostati nekažnjeni i podsećaju da je Evropska federacija novinara (EFJ), na skupštini u Beogradu 2011, pozvala članice da se pridruže obeležavanju 23. aprila, Dana sećanja na 16 medijskih radnika ubijenih u NATO bombardovanju.

Niko od čelnika 19 NATO zemalja nije odgovarao za taj zločin, samo je bivši direktor Televizije Dragoljub Milanović osuđen jer nije zaposlene sklonio na bezbedno. Inače, "Amnesti internešenel", Međunarodna federacija novinara (IFJ) iEvropska federacija novinara (EFJ) složili su se da mediji ne mogu biti legitimne vojne mete. Zanimljivo je i da je Komitet za zaštitu novinara iz NJujorka, u čijem Upravnom odboru je u to vreme bila supruga Ričarda Holbruka, Kati Marton, do danas nije stavio ubijene radnike RTS-a na spisak stradalih novinara i medijskih radnika.
Pogledaj vesti o: NATO

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Sećanje na nedužne – pomen ubijenim radnicima RTS-a u NATO bombardovanju

Izvor: RTS, 23.Apr.2021, 02:10

Pre dvadeset dve godine, u noći između 22. i 23. aprila, NATO je bombardovao zgradu RTS-a i ubio 16 naših kolega. Simbolično u dva sata i šest minuta kod spomenika "Zašto" održana je komemoracija "Sećanje na nedužne". . Prvi put u istoriji ratovanja pogođena je...

Nastavak na RTS...

"TELO MOG BRATA NIKADA NIJE PRONAĐENO": Potresna ispovest brata poginulog radnika RTS (VIDEO)

Izvor: SrbijaDanas.com, 23.Apr.2021

Kod spomenika "Zašto" u beogradskom parku Tašmajdan noćas u dva sata i šest minuta održan je pomen za 16 radnika RTS-a koji su poginuli u noći između 22. i 23. aprila 1999. godine, kada je NATO bombardovao zgradu RTS-a...- Prošlo je 22 godine od NATO agresije na SR Jugoslaviju i pogibije mog...

Nastavak na SrbijaDanas.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.