Smajlović: Država treba da traži odgovornost za napad na RTS

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 23.Apr.2021, 10:49

Smajlović: Država treba da traži odgovornost za napad na RTS

Novinarka Ljiljana Smajlović izjavila je danas da bi država trebalo da postavlja pitanja i traži odgovornost za bombardovanje RTS-a 1999. godine u kojem je nastradalo 16 medijskih radnika.

Gostujući na TV K1, Smajlovićeva je ponovila zajedničko saopštenje UNS-a i Strukovnog sindikata RTS-a da odgovorni ne smeju da ostanu van domašaja pravde.

Ističe da se tim saopštenjem ne obraćaju samo međunarodnoj javnosti, već i domaćoj javnosti i državi.

"Ja >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << sam prilično razočarana činjenicom da samo UNS i Strukovni sindikat RTS traži tu odgovornost", rekla je Smajlović i dodala da ne razume redakcije koje podsećaju na taj događaj, a da ne kažu da je to bila nezakonita intervenicija.

Podseća da je NATO proglasio televiziju za legitimni vojni cilj i ukazuje da NATO na to nije imao pravo, jer po Ženevskoj konvenciji, mediji i civili ne mogu da budu ratni ciljevi.

"NATO je mogao da upozori zaposlene da će bombardovati RTS i da ne idu na posao, ali NATO tu obavezu nije ispunio", naglasila je Smajlovićeva.

Ističe da je NATO napao Jugoslaviju pod izgovorom da spreči humanitarnu katastrofu, a ubio je više civila nego vojnika.

Smajlovićeva dodaje da je RTS prikazivao razaranja civilnih objekata, što je, kaže, okretalo raspoloženje prema toj intervenciji.

"To je verovatno bio razlog zašto je RTS bombardovan", rekla je Ljiljana Smajlović.

Ističe da je i Međunarodna federacija novinara rekla da RTS nije smeo da bude legitimni vojni cilj.

"Nama je stalo da naša država pocne da to pitanje postavlja i traži tu odgvornost", zaključila je Smajlovićeva.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.