NATO slavi 70 godina postojanja uz unutrašnje tenzije i spoljne pretnje

Izvor: VOA, 29.Nov.2019, 13:51   (ažurirano 02.Apr.2020.)

NATO slavi 70 godina postojanja uz unutrašnje tenzije i spoljne pretnje

Lideri zemalja NATO pripremaju se za dvodnevni sastanak u Londonu u utorak kako bi obeležili 70. godišnjicu osnivanja alijanse, ali rastuće tenzije među članicama mogle bi da pomrače proslavu. Rat u Siriji i postojeća ruska pretnja biće glavna pozadina samita. Članice NATO-a, Sjedinjene Države i Turska, bile su blizu konfrontaciji u severnoj Siriji prošlog meseca, što je potreslo Alijansu. "Položaj Turske u severnoatlantskom savezu je komplikovan", rekao je Džonatan Ejal sa Instituta za udružene kraljevske službe iz Londona u intervjuu za Glas Amerike ove nedelje. "Odluka Turske da započne vojne operacije na Bliskom istoku protiv volje većine svojih saveznika, uključujući i Sjedinjene Države, kao i odluka Turske da kupi rusku vojnu opremu razljutila je mnoge zemlje u Evropi". Međutim, NATO članice kažu da je bolje da imaju Tursku unutar Alijanse, nego izvan nje. "NATO je evropska bezbednost, to nije samo koordinacija politika na Bliskom istoku", kaže Ejal. U severnoj Siriji, gde su američke trupe čuvale mir, sada patroliraju ruske snage. Povlačenje SAD rasplamsalo je zabrinutost po pitanju američke posvećenosti NATO-u. Francuski predsednik Emanuel Makron nedavno je rekao da je Alijansa "klinički mrtva" apelujući na Evropu da kreira svoju sopstvenu bezbednosnu strukturu. Ta izjava naišla je na snažan odgovor generalnog sekretara NATO Jensa Stoltenberga ove nedelje. "Evropsko jedinstvo ne može nadomestiti transatlantsko jedinstvo. Potrebna su nam oba. I potrebno nam je da razumemo to, posebno nakon Bregzita, da EU ne može da brani Evropu", rekao je Stoltenberg novinarima. Evropa i dalje vidi Rusiju kao najveću pretnju nakon nasilne aneksije Krima 2014. godine i aktuelnih kampanja špijunaže, sajber-ratovanja i širenja dezinformacija. Zabrinutost Evropljana po pitanju američkih obaveza iz Člana 5. NATO sporazuma, odnosno zajedničke odbrane, činjenice na terenu ne potvrđuju, kaže Ejal. "Realnost je da je potrošnja Pentagona u Evropi povećana, da raste broj trupa SAD". Raspoređivanje američkih trupa u Evropi drugačije se vidi u Moskvi. "Neke istočnoevropske zemlje pokušavaju da dobiju američku čizmu na svom tlu uprkos činjenici da Član 5 pokriva njihovu bezbednost, što govori da veruju Sjedinjenim Državama više nego što veruju NATO-u", rekao je u nedavnom intervjuu za Glas Amerike Andrej Kortunov iz Ruskog saveta na Međunarodnim studijama u Moskvi. Predsednik SAD Donald Tramp ponavljao je svoj zahtev da evropske članice NATO "podele teret". Nemačka je u sredu obećala da će dostići ulaganje od dva odsto BDP-a za odbranu, što je cilj NATO-a, ali tek u 2030-im. "Predsedniku SAD treba zapravo odati priznanje da dvoljno jako udara po stolu da bi se glas Sjedinjenih Država čuo", kaže Ejal. "Ponekad je važno ponavljati 'kliše' o najuspešnijoj alijansi u modernoj istoriji". NATO se nada da će ti biti razlog za slavlje kada se lideri budu okupili za 70. rođendan alijanse.
Pogledaj vesti o: NATO skup

Nastavak na VOA...






Povezane vesti

Lideri o Siriji pre samita NATO

Izvor: B92, 29.Nov.2019

Nemačka vlada saopštila je da će se lideri Turske, Velike Britanije, Nemačke i Francuske sastati kako bi razgovarali o situaciji u Siriji pre samita NATO-a...Samit Severnoatlantske alijanse se sledeće nedelje održava u Londonu...Portparolka nemačke vlade Ulrike Demer izjavila je da će se nemačka...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta VOA. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta VOA. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.