NATO pozvao Ankaru i Atinu da poštuju medjunarodno pravo i reše spor

Izvor: Beta, 22.Okt.2020, 20:10

NATO pozvao Ankaru i Atinu da poštuju medjunarodno pravo i reše spor

NATO je danas osudio porast tenzija izmedju Turske i Grčke u istočnom delu Sredozemnog mora i pozvao dve zemlje, obe članice Alijanse, da poštuju medjunarodno pravo i reše spor."Svi se slažemo da tenzije treba da budu rešene na osnovu medjunarodnog prava i solidarnosti medju saveznicima", rekao je generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg na video sastanku ministara odbrane zemalja članica Alijanse.Stoltenberg je dodao da je važno izbegavati reči i dela koja mogu da pogoršaju situaciju.Grčka i Turska su u sporu o razgraničenju zone eksploatacije gasa u istočnom delu Sredozemnog mora.Te dve zemlje dogovorile su se 1. oktobra da uspostave direktnu vezu kako bi se izbegla opasnost od nesreća i incidenata na moru i vazduhu u cilju rešavanja spora.Stoltenberg je rekao da će NATO razmotriti kako da taj mehanizam ojača i dodao da spor treba da se reši na političkom nivou.Generalni sekretar je pozvao Tursku da iskoristi svoj uticaj u smanjenju tenzija izmedju Azerbejdžana i Jermenije u oblasti Nagorno-Karabah.
Pogledaj vesti o: Turska,   Grčka

Nastavak na Beta...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

NATO pozvao Ankaru i Atinu da poštuju međunarodno pravo i reše spor

Izvor: Danas, 22.Okt.2020

NATO je danas osudio porast tenzija izmedju Turske i Grčke u istočnom delu Sredozemnog mora i pozvao dve zemlje, obe članice Alijanse, da poštuju međunarodno pravo i reše spor.

Nastavak na Danas...

Grčka i Turska otkazale svoje odvojene vojne vežbe u Sredozemlju

Izvor: Danas, 23.Okt.2020, 18:31

Turska i Grčka otkazale su svoje odvojene vojne vežbe predviđene za iduću nedelju u Sredozemlju u nastojanju da smire tenzije, izjavio je danas generalni sekretar NATO.

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Beta. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Beta. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.