Grčka i Turska otkazuju vojne vežbe

Izvor: B92, 23.Okt.2020, 18:59

Grčka i Turska otkazuju vojne vežbe

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg izjavio je da će Grčka i Turska otkazati vojne vežbe najavljene za narednu nedelju, na nacionalne praznike u obe zemlje

To je znak daljeg ublažavanja tenzija, prenosi AP.

Na virtuelnom sastanku ministara odbrane članica NATO Stoltenberg je rekao da su i Grčka i Turska odlučile da otkažu vojne vežbe najavljene za sledeću >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << nedelju.

Generalni sekretar je istakao da je otkazivanje vojnih vežbi korak u pravom smeru, te da se nada da će ovaj potez imati pozitivan uticaj na ublažavanje tenzija između dve zemlje u oblasti Istočnog Mediterana.

Turski ministar spoljnih poslova je ranije u toku ovog meseca optužio Grčku zbog vojnih vežbi u Egejskom moru koje su najavljene za 29. oktobar, na dan nacionalnog praznika u Turskoj.

Ankara je na ovaj potez odgovorila najavom da će vojne vežbe održati 28. oktobra, na grčki nacionalni praznik.

NATO je dvema zemljama pomogao da uspostave sistem za izbegavanje oružanih sukoba, a razgovori se dalje nastavljaju, kako bi se proširio sistem zaštitnih mera.

Grčka i Turska su se takođe složile da nastave razgovore sa ciljem izgradnje poverenja i rešavanja sukoba, koji su poslednji put održani 2016. godine.
Pogledaj vesti o: Turska,   NATO

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.