NATO nikada jasnije nije zapretio Putinu: 150 aviona poletelo ka Sankt Peterburgu

Izvor: B92, 12.Jun.2023, 08:50

NATO nikada jasnije nije zapretio Putinu: 150 aviona poletelo ka Sankt Peterburgu

Zapadni blok je poslao 150 aviona u blizini ruske granice kako bi poslao poruku ruskom predsedniku Vladimiru Putinu.

NATO je organizovao jednu od najvećih vazdušnih vežbi "Arctic Challenge 23" koja je počela 29. maja, a završila se juče.

Kako navodi američki magazin 19FortyFive, iako je Finska tek nedavno pristupila NATO-u, rukovodstvo >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Alijanse je već izvelo jednu od najvećih vazdušnih vežbi u ovoj zemlji. Prema njihovom, 150 borbenih aviona NATO podignuto je na nebo u okviru vežbe "Arctic Challenge 23".

Avioni su se kretali od zapada ka istoku, ka granici Rusije i Sankt Peterburga, a okrenuli su se tek kada su bili nekoliko kilometara u vazdušnom prostoru Ruske Federacije.

19FortiFive je dodao da su u manevrima učestvovali različiti NATO lovci: F-35 Lighting II, F-16 Fighting Falcon, JAS39 Gripen, F/A-18 Hornet, Eurofighter Tiphoon, Dassault Mirage, Rafale F3R, F-15 Strike Eagle. uključuje EADS C-295, KC-135 Stratotanker i Erbas CC-150 Polaris transportni avion.

Američki komandanti se nadaju da će operacije u ovom režimu značajno povećati borbenu sposobnost NATO avijacije, posebno u severnim regionima.

Pored teritorije Finske, tokom manevara je korišćen vazdušni prostor baltičkih zemalja i Norveške, navodi se u članku. U njima učestvuje i Švedska, koja nije članica NATO.

General-potpukovnik švedskog ratnog vazduhoplovstva pukovnik Jorgen Akelson potvrdio je da je reč o važnoj vežbi velikih razmera.

Vežba je završena i najverovatnije će se održavati jednom ili dva puta godišnje. Međutim, pretnja Rusiji ostaje nova članica NATO – Finska.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.