NATO je izvanredna institucija

Izvor: B92, 08.Nov.2019, 22:08   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"NATO je izvanredna institucija"

Berlin -- Nova predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen ocenila je da je NATO "izvanredna" institucija, nakon kritika francuskog predsednika Emanuela Makrona.

Makron je u četvrtak izjavio da smatra da je Alijansa u stanju "moždane smrti".

"Uprkos previranjima poslednjih nedelja, smatram da se NATO pokazao kao izvanredan štit slobode", rekla je Ursula fon der Lajen u govoru u Berlinu uoči 30. godišnjice pada Berlinskog zida.

Prema >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << njenim rečima, NATO je najjači odbrambeni savez u svetu.

Makron je u intervjuu za britanski nedeljnik Ekonomist izjavio da je NATO u stanju "moždane smrti", obrazlažući to smanjenim američkim angažovanjem i ponašanjem Turske, članice NATO.

"Ono što mi sada proživljavamo je moždana smrt NATO-a", rekao je Makron i dodao da treba razjasniti šta su strateški ciljevi NATO, ponovo se zalažući za jačanje evropske odbrane.

Šef američke diplomatije Majk Pompeo koji se takođe nalazi u Nemačkoj, ocenio je da Alijansi preti da postane "zastarela" institucija ako lideri ne poštuju svoje obaveze, posebno finansijske.

SAD su ranije kritikovale članice Alijanse da ne ispunjavaju svoje obaveze, odnosno da treba da izdvajaju dva odsto svog Bruto društvenog proizvoda (BDP). Nemačka za sada izdvaja oko 1,2 odsto.
Pogledaj vesti o: NATO

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.