Predsednica EK smatra da je NATO izvanredna institucija uprkos kritikama

Izvor: Beta, 08.Nov.2019, 21:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Predsednica EK smatra da je NATO izvanredna institucija uprkos kritikama

Nova predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen ocenila je danas da je NATO "izvanredna" institucija, nakon kritika francuskog predsednika Emanuela Makrona koji smatra da je Alijansa u stanju "moždane smrti"."Uprkos previranjima poslednjih nedelja, smatram da se NATO pokazao kao izvanredan štit slobode", rekla je Ursula fon der Lajen u govoru u Berlinu uoči 30. godišnjice pada Berlinskog zida.Prema njenim rečima, NATO je najjači odbrambeni savez u svetu.Makron je u intervjuu za britanski nedeljnik Ekonomist izjavio da je NATO u stanju "moždane smrti", obrazlažući to smanjenim američkim angažovanjem i ponašanjem Turske, članice NATO."Ono što mi sada proživljavamo je moždana smrt NATO-a", rekao je Makron i dodao da treba razjasniti šta su strateški ciljevi NATO, ponovo se zalažući za jačanje evropske odbrane.Šef američke diplomatije Majk Pompeo koji se takodje nalazi u Nemačkoj, ocenio je da Alijansi preti da postane "zastarela" institucija ako lideri ne poštuju svoje obaveze, posebno finansijske.SAD su ranije kritikovale članice Alijanse da ne ispunjavaju svoje obaveze, odnosno da treba da izdvajaju dva odsto svog Bruto društvenog proizvoda (BDP). Nemačka za sada izdvaja oko 1,2 odsto.

Nastavak na Beta...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Ursula fon der Lajen: Šok oko Bregzita je ojačao EU

Izvor: NoviMagazin.rs, 08.Nov.2019

Nova predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen ocenila je danas u Berlinu da je "šok oko Bregzita" ojačao Evropsku uniju (EU)..."Koliko god to paradoksalno bilo, šok oko Bregzita je ojačao našu Uniju jer ne samo da pokazuje šta znači napustiti EU već i ono što svaka zemlja dobije kao...

Nastavak na NoviMagazin.rs...

Fon der Lajen: NATO je sjajni zaštitnik slobode

Izvor: Blic, 08.Nov.2019

Nova predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen izjavila je danas da se NATO dokazao kao zaštitnik slobode nakon što je francuski predsednik Emanuel Makron rekao da je ta alijansa doživela "moždanu smrt".

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Beta. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Beta. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.