NATO će se umešati? Vidimo naznake; Poslate su trupe i već imaju bazu na tzv. Kosovu

Izvor: B92, 16.Jun.2023, 10:54

NATO će se umešati? "Vidimo naznake; Poslate su trupe i već imaju bazu na tzv. Kosovu"

NATO se pretvara od odbrambenog saveza u intervencionistički savez, što je opasno, kaže portparol za spoljnopolitička pitanja Alternative za Nemačku.

Peter Bistron, koji je i poslanik u Bundestagu, izjavio je u intervjuu za Raša tudej Balkan da je bombardovanje SR Jugoslavije 1999. godine predstavljalo rušenje međunarodnog prava i greh, kao i da je taj protivpravni rat doveo do nasilnog otcepljenja jednog dela suverene >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << zemlje, bivše Jugoslavije.

"Od 'Kosova' je napravljena veštačka tvorevina, nesposobna za život", istakao je nemački poslanik.

On je dodao da su još tada Amerikanci, kao i nemačka vlada iz tog vremena, obećali da će popraviti situaciju nudeći milijarde i povećanje vojnog prisustva, ali da 24 godine kasnije nema boljitka, a lokalni konflikti su i dalje tu.

"Sada je vreme da nemačka vlada preispita svoj pristup", naglašava Bistron.

Govoreći o pritiscima Evropske unije na Srbiju da se drži francusko-nemačkog plana i njenoj ulozi kao posrednika u dijalogu Beograda i Prištine, Bistron je rekao da "Kosovo" ni u kom slučaju ne treba da pristupi EU, kao i da će se njegova partija, AFD, tome protiviti.

"EU vrši neverovatan pritisak na Srbe i pokušava da ih natera da sklope određene dogovore sa kosovskim Albancima. Ali, bez obzira na taj pritisak, prvobitno se potpisivanje dogovora između Srbije i 'Kosova' smatralo uslovom za produžetak pregovora o pristupanju. Ali oni nisu ništa potpisali. Ipak, EU silno insistira na proširenju bez obzira na odsustvo potpisanog dokumenta. A to je potpuno pogrešan put", naglašava Bistron.

Da li će se Kfor, a potom i NATO umešati ako dođe do oružanog sukoba za to Bistron ističe da je vrlo ozbiljno pitanje i dodaje da već vidimo neke znake toga.

"Kao prvo, Kfor i NATO su već prisutni tamo, i vojnici NATO-a su već bili ranjeni u sukobu sa onima koji su protestovali. Kao drugo, možemo da uporedimo ovu situaciju sa situacijom u Ukrajini, sa čim u vezi je generalni sekretar NATO-a izjavio da bi NATO trebalo da pošalje svoje trupe u tu zemlju. To samo govori da se NATO pretvara od odbrambenog saveza, kakav je nekad bio, u intervencionistički savez, što je veoma opasno", naglašava Bistron.

On napominje da gledajući razvoj NATO-a poslednjih deset godina, čini se da on može da posluži za intervencije van svojih granica.

Upitan o poziciji svoje zemlje, Nemačke, u vezi sa pitanjima koja se tiču Balkana, Bistron je naglasio da Nemci ispunjavaju volju američkih interesa u Evropi. On je podsetio da je bombardovanje Jugoslavije 1999. godine bio prvi put od Drugog svetskog rata da je Nemačka učestvovala u vojnim operacijama.

Dodao je i da ne postoji nijedan razlog zašto bi Nemačka slala svoje vojnike u Bosnu u sastavu Eufora. Kako naglašava, neophodno je razumeti geopolitički kontekst i da je sve to u interesu Sjedinjenih Država.

"SAD su 1999. pokrenule vojnu intervenciju NATO. Oni su hteli da naprave vojnu bazu u tom regionu, i uspeli su. Na 'Kosovu' se nalazi druga po veličini američka baza u Evropi, dok se prva nalazi u Ramštajnu. To govori mnogo. Nemačka čini ono što od nje zahteva Amerika. Ona se ponaša kao barjaktar američke politike", istakao je Bistron.

On je napomenuo da ne postupaju sve evropske zemlje tako navodeći kao primer članice EU koje nisu priznale tzv. Kosovo, ali i Francusku koja se, prema njegovim rečima, skeptično odnosi prema proširenju EU.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na B92...






Povezane vesti

PORUKA IZ BUNDESTAGA ZA PRIŠTINU: Tzv. Kosovo je veštačka tvorevina nesposobna za život, Nemačka da preispita svoj pristup

Izvor: SrbijaDanas.com, 16.Jun.2023

Poslanik nemačkog Bundestaga iz redova Alternative za Nemačku (AfD) Peter Bistron izjavio je danas da je tzv. Kosovo veštačka tvorevina, nesposobna za život...On je za RT Balkan ocenio da je bombardovanje SR Jugoslavije 1999. godine predstavljalo ''rušenje međunarodnog prava i greh'', i da je...

Nastavak na SrbijaDanas.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.