PORUKA IZ BUNDESTAGA ZA PRIŠTINU: Tzv. Kosovo je veštačka tvorevina nesposobna za život, Nemačka da preispita svoj pristup

Izvor: SrbijaDanas.com, 16.Jun.2023, 12:44

PORUKA IZ BUNDESTAGA ZA PRIŠTINU: Tzv. Kosovo je veštačka tvorevina nesposobna za život, Nemačka da preispita svoj pristup

Poslanik nemačkog Bundestaga iz redova Alternative za Nemačku (AfD) Peter Bistron izjavio je danas da je tzv. Kosovo veštačka tvorevina, nesposobna za život.

On je za RT Balkan ocenio da je bombardovanje SR Jugoslavije 1999. godine predstavljalo ''rušenje međunarodnog prava i greh'', i da je taj ''protivpravni rat'' doveo do nasilnog otcepljenja dela suverene zemlje.

Dodao je da su tada >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << SAD, kao i nemačka vlada, obećali da će poboljšati situaciju, nudeći ''milijarde i povećanje vojnog prisustva'', ali da 24 godine kasnije nema boljitka, ali da su lokalni konflikti ostali.

- Sada je vreme da nemačka vlada preispita svoj pristup - rekao je Bistron.

Govoreći o stavu Evropske unije da Srbija treba da se pridržava francusko-nemačkog plana i ulozi EU kao posrednika u dijalogu Beograda i Prištine, Bistron je rekao da tzv. Kosovo ni u kom slučaju ne treba da pristupi EU, kao i da će se njegova AFD tome protiviti.

- EU vrši neverovatan pritisak na Srbe i pokušava da ih natera da sklope određene dogovore sa kosovskim Albancima. Ali, bez obzira na taj pritisak, prvobitno se potpisivanje dogovora između Srbije i Kosova smatralo uslovom za produžetak pregovora o pristupanju EU. Ali oni nisu ništa potpisali. Ipak, EU silno insistira na proširenju bez obzira na odsustvo potpisanog dokumenta. A to je potpuno pogrešan put - ocenio je Bistron.

Na pitanje da li će se Kfor i NATO umešati ako dođe do sukoba na severu KiM, on je istakao da je to ozbiljno pitanje, i da se već mogu videti naznake da će tako biti.

- Kfor i NATO su već prisutni tamo, i vojnici NATO-a su već bili ranjeni u sukobu sa onima koji su protestovali. Drugo, možemo da uporedimo ovu situaciju sa situacijom u Ukrajini, sa čim u vezi je generalni sekretar NATO-a izjavio da bi Alijansa trebalo da pošalje svoje trupe u tu zemlju. To samo govori da se NATO pretvara od odbrambenog saveza, kakav je nekad bio, u intervencionistički savez, što je veoma opasno - istakao je Bistron i dodao da deluje da, gledajući razvoj NATO-a u poslednjih 10 godina, NATO može da posluži i za intervencije van svojih granica.

Upitan o poziciji Nemačke kada je u pitanju situacija na Balkanu, Briston je ocenio da Nemačka ''ispunjava volju'' američkih interesa u Evropi i dodao da ne postoji nijedan razlog zašto bi Nemačka slala svoje vojnike u BiH u sastavu Eufora, uz ocenu da je neophodno razumeti geopolitički konteskti i da je sve u interesu SAD.

- SAD su 1999. pokrenule vojnu intervenciju NATO. Oni su hteli da naprave vojnu bazu u tom regionu, i uspeli su. Na Kosovu se nalazi druga po veličini američka baza u Evropi, dok se prva nalazi u Ramštajnu. To govori mnogo. Nemačka čini ono što od nje zahteva Amerika. Ona se ponaša kao barjaktar američke politike - istakao je Bistron.

On je napomenuo da ne postupaju sve evropske zemlje tako, navodeći kao primer članice EU koje nisu priznale tzv. Kosovo, ali i Francusku koja se, prema njegovim rečima, skeptično odnosi prema proširenju EU.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.