NATO će izvesti desetine „eksperimenata” tokom vežbe blizu granica Rusije

Izvor: Vostok.rs, 12.Okt.2018, 09:22   (ažurirano 02.Apr.2020.)

NATO će izvesti desetine „eksperimenata” tokom vežbe blizu granica Rusije

NATO planira da sprovede oko 20 „eksperimenata“ tokom najvećih vežbi u poslednjih nekoliko godina blizu granica Rusije „Trident Juncture“, koje će se održati od 25. oktobra do 7. novembra, saopštila je Alijansa.


Manevri u kojima će učestvovati oko 50 hiljada vojnika iz 30 zemalja, među kojima nisu samo članice NATO-a, već i zemlje-partneri, održaće se u Norveškoj.


„Vežbe će obezbediti sredinu za testiranje, razjašnjavanje i dalje razvijanje postojećih ili novih mogućnosti. Koordinisanjem i integracijom eksperimenata organizacija i zemalja NATO-a u TRJE18, NATO nastoji da obezbedi najbolje eksperimentalne rezultate, ne izlažući riziku zadatke vežbi“, navodi se na sajtu komande.


Jedan od takvih eksperimenata biće odrađivanje operativnog formiranja koordinaciono-komandnog modula za raspoređivanje i kontrolu snaga vojnog vazduhoplovstva koje pružaju zemlje-saveznice.


„Skandinavska ofanziva“: NATO svim silama vežba napad na jakog neprijatelja
U utorak je general-pukovnik Oružanih snaga Norveške Rune Jakobsen na brifingu u NATO-u saopštio da će države koje ne uzlaze u sastav NATO-a, Švedska i Finska, otvoriti svoj vazdušni prostor za operacije u okviru vežbi „Trident Juncture“.


Prema njegovim rečima, glavna oblast vojnih vežbi nalaziće se na udaljenosti više od hiljadu kilometara od granice sa Rusijom, a vazdušne operacije mogle bi se odvijati na udaljenosti od 500 kilometara od granice.

Nastavak na Vostok.rs...






Povezane vesti

NOVO ZATEZANjE ODNOSA: NATO izvodi dvadesetak „eksperimenata“ na vežbama kod granica sa Rusijom

Izvor: SrbijaDanas.com, 12.Okt.2018

Manevri u kojima će učestvovati oko 50 hiljada vojnika iz 30 zemalja, među kojima nisu samo članice NATO-a..NATO planira da sprovede oko 20 „eksperimenata“ tokom najvećih vežbi u poslednjih nekoliko godina blizu granica Rusije „Trident Juncture“, koje će se održati od 25. oktobra do 7....

Nastavak na SrbijaDanas.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.