NATO: Sprovođenje briselskog sporazuma ključno za region

Izvor: Blic, 14.Okt.2013, 01:12   (ažurirano 02.Apr.2020.)

NATO: Sprovođenje briselskog sporazuma ključno za region

Parlamentarna skupština NATO, koja se održava u Dubrovniku, pozdravila je juče pregovore Beograda i Prištine i pozvala na obostrano, iskreno i potpuno sprovođenje sporazuma o normalizaciji odnosa, potpisan u Briselu u aprilu, javili su hrvatski mediji.

NATO smatra da je sprovođenje briselskog sporazuma "ključno za stabilnost celog regiona", što je i, kako se navodi, glavni uslov za približavanje Srbije EU, >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << što je jedan od strateških ciljeva aktuelne vlade u Beogradu, prenose lokalni mediji, koji podsećaju da je Srbija vojnu neutralnost proglasila 2007. godine i da nije kandidat za ulazak u NATO, a saradnju sa Alijansom sprovodi kroz program Partnerstvo za mir.

- Vrata NATO otvorena su za zemlje zapadnog Balkana koje žele da uđu u Severnoatlantski savez i koje su spremne da sprovedu nužne reforme - poručili su iz Dubrovnika predstavnici savezničkih i partnerskih zemalja, pozivajući posebno BiH na "smislene i hitne ustavne reforme".

Iako se samit NATO iduće godine u Londonu neće baviti proširenjem na nove članice, u nacrtu rezolucije Parlamentarne skupštine poziva se na nastavak politike otvorenih vrata, kao "temelja za ostvarenje stabilnosti, slobode i mira cele Evrope".

U zaključcima iz Dubrovnika se, kako su preneli hrvatski mediji, uz čestitke Hrvatskoj na ulasku u EU, ističe napredak u ispunjavanju kriterijuma za članstvo Crne Gore i Gruzije, dok je Makedonija pozvana da što pre nađe rešenje spora oko imena, zbog čega Grčka već godinan blokira evroatlantski put Skoplja.

Parlamentarci iz 28 savezničkih i partnerskih država od vlasti u BiH traže hitne i smislene ustavne reforme i rešenje problema zajedničke vojne imovine, zbog čega je NATO toj državi suspendovao Akcijski plan za članstvo.

Pomoćnica generalnog sekretara Alijanse Kolinda Grabar Kitarović, koja je nedavno posetila Sarajevo, rekla je da je za aktiviranje plana nužno popisati imovinu.

- Ta 63 objekta moraju biti registrovana i to je jedno od pitanja koje bi pomoglo BiH da uđe u MAP. Stvar je političke volje i ambicija političara da omoguće ono što žele građani - pokretanje procesa pristupanja BiH - istakla je Kitanović, a objavio je zagrebački portl “Index.hr”.

Na 59. Zasedanju Parlamentarne skupštine NATO učestuje oko 300 parlamentaraca iz 28 zemalja.

Najčitanije SADA:

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.