NATO RASPOREĐUJE 5.000 VOJNIKA NA GRANICU SA SRBIJOM! Amerika umešala svoje prste, evo šta će biti sa Kosovom

Izvor: SrbijaDanas.com, 16.Jan.2024, 21:10

NATO RASPOREĐUJE 5.000 VOJNIKA NA GRANICU SA SRBIJOM! Amerika umešala svoje prste, evo šta će biti sa Kosovom

Katastrofalne vesti za našu zemlju.

General-major u penziji Mitar Kovač, direktor Evroazijskog bezbednosnog foruma, izjavio je da izgradnja baze za 5.000 NATO vojnika u Bugarskoj pokazuje da, posle poslednjih dešavanja u ukrajinskoj krizi, Amerika ima nameru da preko evropskih saveznika i vodećih zemalja NATO ojača jugoistočno krilo, crnomorski region i baltičke zemlje.

Kovač ističe da je, u okviru tog opšteg plana, Bugarska dobila >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << zadatak da obezbedi uslove za formiranje baze za 5.000 vojnika.

- Izgradnja te baze neće verovatno biti uslovljena odnosom SAD prema Srbiji već odnosom prema Ruskoj Federaciji. Odnosno, smeštanje tih snaga u Bugarskoj biće orijentisano ka Crnom moru. U okviru tog plana, baltičke zemlje su dobile zadatak za stvaranje uslova za prihvat većih kontingenata vojnika iz vodećih zemalja NATO, pre svega Nemačke, Britanije pa i Poljske - kaže Kovač.

Kovač smatra da SAD pokušavaju da se izvuku iz obaveze da drže deo kopnenih snaga na „evropskom delu ratišta“ ali je sigurno da NATO priprema kopnene snage koje će držati na istoku Evrope, jer sa rešavanjem ukrajinske krize neće nestati njihove ambicije.

- Pobeda Rusije u Ukrajini neće značiti za SAD kraj krize i sukoba, a Amerikanci imaju scenario da što više uvuku Nemačku u taj konflikt. Vidimo da Nemačka, pod sugestijama Amerike, razmišlja o tome da uvede služenje vojnog roka, poveća vojni budžet i da nekih sto, možda 200 milijardi evra vanrednih ulaganja uloži u složene borbene sisteme, nabavke novih količina oružja i izgradnju novih kapaciteta za proizvodnju municije. Sve to je posredna militarizacija EU i vodećih zemalja NATO u Evropi, jer Amerika želi da se bavi drugim strateškim problemima i zato svoju vodeću ulogu u Evropi sve više predaje Nemačkoj i Poljskoj. - rekao je Kovač.

Nemačka i Poljska bi, prema Kovaču, trebalo da objedine istočnoevropske i centralnoevropske zemlje za neki projektovani budući sukob sa Ruskom Federacijom.

Eventualno smeštanje dodatnih 5.000 NATO vojnika blizu granice sa Srbijom za našu zemlju nije dobra vest, jer bi u slučaju krize na Kosovu i Metohiji ta brigada bila vezana za naš prostor, dodaje Kovač.

- Nije to nešto što bi trenutno ugrozilo našu bezbednost, ali imajući u vidu ulogu Amerike u pravljenju vojske tzv. Kosova, taj kontingent u Bugarskoj sigurno će imati neke obaveze prema njihovim planovima u odnosu na Srbiju, ukoliko i dalje bude vojno neutralna. Odnosno, ukoliko se i dalje bude borila za ostanak Kosova i Metohije u svom sastavu - zaključio je Kovač.

Na bugarskoj teritoriji biće izgrađeni infrastrukturni objekti za smeštaj oko 5.000 NATO vojnika, izjavio je bugarski ministar odbrane Todor Tagarev.

- Tokom moje posete Sjedinjenim Državama razgovaralo se o mogućnosti obezbeđivanja neophodne infrastrukture za razmeštanje multinacionalne borbene grupe NATO na našoj teritoriji. SAD su spremne da pomognu da se za finansiranje iskoriste različiti međunarodni fondovi. Postoji plan da se brojnost borbene grupe NATO na istočnom krilu poveća na nivo brigade – do oko 5 hiljada vojnika. U ovom trenutku nema jasnog plana, ali smo spremni da obezbedimo sve što je potrebno na vreme - rekao je ministar.

Tagarev je dodao da neophodna infrastruktura uključuje ne samo mesta za smeštaj saveznika, već i mnoge druge objekte. Ranije je saopšteno da će izgradnja vojnog kampa u Bugarskoj za smeštaj multinacionalne borbene grupe NATO koštati više od 50 miliona evra, a baza bi trebalo da bude gotova do 2025. godine.

Izvor: Srbija Danas/Sputnjik
Pogledaj vesti o: NATO,   Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.