NATO: Nemamo nameru da uzmičemo pred Rusijom

Izvor: Vostok.rs, 16.Sep.2018, 10:23   (ažurirano 02.Apr.2020.)

NATO: Nemamo nameru da uzmičemo pred Rusijom

 

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg izjavio je da nema nameru da uzmiče pred Rusijom, tvrdeći da će zapadni savez ostati na čvrstoj ali pravednoj liniji prema Moskvi, dok nastavlja da prima bivše sovjetske države.

Stoltenberg se u petak u Beloj kući sastao sa savetnikom za nacionalnu bezbednost Džonom Boltonom, a u Stejt departmentu sa državnim sekretarom Majkom Pompeom, prenosi "Glas Amerike".

"Za nas, nije kontradiktorno biti čvrst u pristupu Rusiji, kao što jesmo i istovremeno tražiti dijalog", rekao je šef NATO-a.

Naglašavajući da NATO ne želi konfrontaciju, Stoltenberg je veliki deo krivice za loše odnose pripisao Moskvii njenoj spremnosti da "upotrebi vojnu silu protiv suseda".

"Vidimo Rusiju koja obnavlja staru moć, koja ulaže u različite kapacitete i u obaveštajne službe. To je razlog što su NATO saveznici počeli da ulažu više u odbranu, prvi put od kraja Hladnog rata."

Kako je rekao, NATO ne vidi mnogo nagoveštaja da je Rusija spremna da obustavi takve aktivnosti.

"Vidimo da koriste medije i društvene medije, šire dezinformacije kako bi pokušali da utiču na političke procese u različitim evropskim zemljama i NATO saveznicama", kazao je Stoltenberg.

Stoltenberg je takođe izjavio da će NATO nastaviti da podržava napore i Gruzije i Ukrajine da postanu članice saveza, čemu se Rusija protivi već godinama.

Stoltenberg je upozorio da je Alijansa odgovorila na povećano rusko prisustvo u Arktiku jačanjem ukupnih pomorskih položaja i da je, zajedno sa članicama kao što su Britanija i Norveška, pojačala osmatranje tog regiona.

Nastavak na Vostok.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.