NATO: Kfor nije prekršio mandat UN

Izvor: Studio B, 06.Okt.2011, 15:32   (ažurirano 02.Apr.2020.)

NATO: Kfor nije prekršio mandat UN

Generalni sekretar NATO Anders Fog Rasmusen odbacio tvrdnje da je Kfor tokom poslednjih događaja na severu Kosova prekršio mandat koji su mu poverile UN.

"Smatramo da je Kfor (na severu Kosova) reagovao oprezno, odlučno i nepristrasno, poštujući mandat UN", izjavio je Rasmusen na konferenciji za novinare u Briselu gde se održav sastanak ministara odbrane zemalja članica NATO.

Rasmusen je takođe >> Pročitaj celu vest na sajtu Studio B << ocenio da je politički dijalog Beograda i Prištine, pod pokroviteljstvom EU, jedino rešenje za sve stanovnike Kosova, bez obzira na njihovo etničko poreklo.

Generalni sekretar NATO je istakao da Alijansa i dalje pridaje veliki značaj misiji na Kosovu.

"Kfor je dobar primer uspeha pošto je žarište neutralisano u poslednjih 12 godina i nećemo dozvoliti da ponovo bude nasilja", poručio je on i dodao da će Kfor nastaviti da "ispunjava mandat, garantujući bezbedno okruženje i slobodu kretanja".

Rasmusen je izrazio zadovoljstvo tesnom saradnjom Kfora i Euleksa na terenu, ocenivši da je ona nužna za uspeh.

"Međutim, nužan je i novi napredak na političkom planu", rekao je Rasmusen. "Mir, umerenost i dijalog su nužni za izlazak iz krize."

"Politički dijalog Beograda i Prištine, pod pokroviteljstvom EU, jedino je rešenje za sve stanovnike Kosova, bez obzira na njihovo etničko poreklo", zaključio je generalni sekretar NATO.

Rasmusen je podsetio da je o tome nedavno razgovarao s političkim rukovodstvom u Prištini, kao i da je istu poruku u više prilika preneo predsedniku Srbije Borisu Tadiću.

"Pozvao sam sve strane da se konstruktivno angažuju u tom procesu", kazao je on.

"Voleo bih da vidim napredak svih zemalja i zajednica na zapadnom Balkanu u odnosima sa evroatlantskim strukturama - EU i NATO, a za to nam je potreban konstruktivan politički dijalog", poručio je Rasmusen.

Dvodnevni sastanak ministara odbrane NATO prvi je u nizu konferencija na kojima će ministri inostranih poslova i ministri odbrane pred održavanje samita NATO u maju u Čikagu pokušati da pronađu način da okončaju vazdušnu kampanju u Libiji i obuče avganistanske snage bezbednosti kako bi preuzele ozbiljniju ulogu u osiguravanju bezbednosti u zemlji.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na Studio B...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Studio B. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Studio B. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.