Krasić: Nervoza u Tribunalu, bliži se septembar

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 25.Jul.2010, 16:46   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Krasić: Nervoza u Tribunalu, bliži se septembar

BEOGRAD -

Funkcioner Srpske radikalne stranke (SRS) , izjavio je danas da postoje "strašni" vansudski pritisci na tužilaštvo u Hagu kako bi lider radikala Vojislav Šešelj što duže ostao u pritvoru Tribunala.

"Pritisci su strašni, to se ne krije, kako bi Šešelj što duže ostao u Tribunalu bez obzira na status, jer prljav posao sa Srbijom još nije gotov", rekao je Krasić na konferenciji >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << za novinare i dodao "Šešelj smeta NATO-u, SAD i Evropskoj uniji, ali ne i građanima Srbije".

Šef pravnog tima za odbranu predsednika Srpske radikalne stranke (SRS) Vojislava Šešelja, izjavio je danas u Zemunu da Tužilaštvo Haškog tribunala pokazuje nervozu jer bi u septembru trebalo da bude razmotreno da li je u dosadašnjem postupku uspelo da, na osnovu optužnice, dokaže krivicu vođe SRS.

Tužilaštvo zatražilo da se ne okonča prva faza pretresa

Krasić, visoki funkcioner SRS i poslanik u Skupštini Srbije, je na konferenciji za novinare rekao da je tužilaštvo, zatražilo da se ne okonča prva faza pretresa i "velikodušno" ponudilo dva islednika, koji bi bili saslušani kao svedoci u glavnom predmetu protiv Šešelja za ratne zločine.

Šešelju se sudi za zločine protiv čovečnosti i povrede ratnih prava i običaja u Hrvatskoj, Vojvodini i Bosni i Hercegovini od 1991. do 1993.

Tužilaštvu je jasno da nije uspelo ništa da dokaže tokom prvog dela postupka protiv Šešelja, jer po kom osnovu bi njegovi predstavnici bili svedoci kada verovatno nisu bili prisutni na mestu oružanih sukoba, ni na mitinzima Šešelja, rekao je Krasić.

Krasić je naveo da postoji 35 izjava potencijalnih svedoka da su predstavnici tužilaštva vršili nedozvoljene pritiske na svedoke i da je Pretresno veće preduzelo korake da to utvrdi i što pre okonča taj postupak.

Zvaničnik SRS je podsetio da je Šešelj još 8. maja 2007. tražio od pretresnog veća da pokretanje postupka za nepoštovanja suda protiv Hildegard Uerc-Reckof, zamenika tužioca Danijela Saksona i bivše glavne tužiteljke Tribunala Karle del Ponte.

Optužbe za nepoštovanje suda

Šešelj je 21. januara 2009. dodatno optužen za nepoštovanje Tribunala zbog obelodanjivanja imena i drugih ličnih detalja tri svedoka čiji je identitet, po nalogu pretresnog veća, bio zaštićen od javnosti.

Šešelj je 24. jula osuđen na 15 meseci zatvora zbog nepoštovanja suda i ta kazna mu je potvrđena 19. maja 2010.

Vođa SRS je 4. februara 2010. drugi put optužen zbog objavljivanja u knjizi, podataka o 11 zaštićenih svedoka.
Pogledaj vesti o: Evropska Unija

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.