Kolinda Grabar Kitarović čeka nova važna funkcija; Staje na čelo NATO?

Izvor: B92, 20.Jul.2021, 08:48

Kolinda Grabar Kitarović čeka nova važna funkcija; Staje na čelo NATO?

NATO je u potrazi za naslednikom generalnog sekretara Jensa Stoltenberga.

Bivši norveški premijer je na najvišoj poziciji za civila u NATO-u od oktobra 2014. godine. Članice Saveza su mu produžile ugovor do septembra 2022, ostavljajući nešto više od godinu dana za imenovanje naslednika.

U sedištu Alijanse formalne rasprave su tek započele, a očekuje se da će naslednik Stoltenberga biti predstavljen >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << na samitu čelnika NATO-a u Madridu krajem proljeća ili početkom leta sledeće godine, piše "Politiko".

Međutim, u Alijansi su već krenula nagađanja, a neki državnici, diplomate i analitičari kažu da je posle 72 godine krajnje vreme da NATO imenuje prvu ženu na tu funkciju. Drugi kažu da bi, s obzirom na nastavak tenzija s Rusijom, izbor nekoga iz istočne Evrope poslao važan signal Moskvi.

Kad se spoje ova dva imperativa, na vrhu popisa kandidatkinja pojavljuju se tri imena: bivša hrvatska predsednica Kolinda Grabar-Kitarović, nekadašnja predsednica Litvarnije Dalija Gribauskaite i aktuelna estonska predsednica predsednica Kersti Kaljulaid.

Grabar-Kitarović, koja je bila prva hrvatska predsednica od 2015. do 2020. godine, navodno je u prednosti, jer je već radila u sedištu NATO-a kao pomoćnica glavnog predstavnika za javnu diplomatiju od 2011. do 2014. I u tom je poslu bila prva žena. Njeni oponenti kažu da je svoju političku karijeru gradila kao konzervativka desnog centra, da bi se približila tvrdoj desnici tokom neuspešne kampanje u predsedničkim izborima 2019. godine.

Pod pritiskom populističkog protivkandidata pomaknula se udesno, što je dovelo do optužbi da se u kampanji verbalno približavala desničarskim biračima, da bi na kraju izgubila od bivšeg premijera iz levog centra Zorana Milanovića, navodi "index".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.
Pogledaj vesti o: NATO skup

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.