Kolinda Grabar Kitarović čeka nova važna funkcija; Staje na čelo NATO?

NATO je u potrazi za naslednikom generalnog sekretara Jensa Stoltenberga.

Izvor: index.hr

Utorak, 20.07.2021.

08:38

Kolinda Grabar Kitarović čeka nova važna funkcija; Staje na čelo NATO?
EPA-EFE/ ANTONIO BAT

Bivši norveški premijer je na najvišoj poziciji za civila u NATO-u od oktobra 2014. godine. Članice Saveza su mu produžile ugovor do septembra 2022, ostavljajući nešto više od godinu dana za imenovanje naslednika.

U sedištu Alijanse formalne rasprave su tek započele, a očekuje se da će naslednik Stoltenberga biti predstavljen na samitu čelnika NATO-a u Madridu krajem proljeća ili početkom leta sledeće godine, piše "Politiko".

Međutim, u Alijansi su već krenula nagađanja, a neki državnici, diplomate i analitičari kažu da je posle 72 godine krajnje vreme da NATO imenuje prvu ženu na tu funkciju. Drugi kažu da bi, s obzirom na nastavak tenzija s Rusijom, izbor nekoga iz istočne Evrope poslao važan signal Moskvi.

Kad se spoje ova dva imperativa, na vrhu popisa kandidatkinja pojavljuju se tri imena: bivša hrvatska predsednica Kolinda Grabar-Kitarović, nekadašnja predsednica Litvarnije Dalija Gribauskaite i aktuelna estonska predsednica predsednica Kersti Kaljulaid.

Grabar-Kitarović, koja je bila prva hrvatska predsednica od 2015. do 2020. godine, navodno je u prednosti, jer je već radila u sedištu NATO-a kao pomoćnica glavnog predstavnika za javnu diplomatiju od 2011. do 2014. I u tom je poslu bila prva žena. Njeni oponenti kažu da je svoju političku karijeru gradila kao konzervativka desnog centra, da bi se približila tvrdoj desnici tokom neuspešne kampanje u predsedničkim izborima 2019. godine.

Pod pritiskom populističkog protivkandidata pomaknula se udesno, što je dovelo do optužbi da se u kampanji verbalno približavala desničarskim biračima, da bi na kraju izgubila od bivšeg premijera iz levog centra Zorana Milanovića, navodi "index".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

19 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: