Kakva je budućnost NATO-a

Izvor: RTS, 15.Nov.2019, 12:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kakva je budućnost NATO-a

Uoči 70. godišnjice, NATO se ne suočava samo sa bezbednosnim izazovima, već i sa teškim ocenama lidera njegovih vodećih članica.
Od kvalifikacija da je zastareo, do proglašenja kliničke smrti. Generalni sekretar Jens Stoltenerg odbacuje kritike, dok ruski zvaničnici u izjavama, uglavnom potvrđuju samokritiku Zapada.

Na koncept >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << kolektivne odbrane, francuski predsednik stavio je znak pitanja - proglašavajući NATO klinički mrtvim. Prema Alijansi, Francuska je tradicionalno kritična. U vreme De Gola, privremeno je i istupila iz saveza, baš kada je sve bilo spremno da njegovo sedište bude u Parizu.
"Francuska želi i mislim da Makron to dobro oseća, da se Evropa bolje organizuje kako na ekonomskom, političkom tako i na vojnom planu, zato on zagovara tu evrokorpus-vojsku, mada ne preterano jer smatra da je vojska skupa igračka", kaže Radomir Diklić, bivši ambasador u Francuskoj.
Ideja o jačoj evropskoj odbrani nije nova, ali nije ni otišla dalje od evropskih želja. Za zagovornike evroatlantskih integracija, poruka generalnog sekretara NATO-a je jasna.
"Svaki pokušaj da se Evropa distancira od SAD neće samo oslabiti transatlantsku alijansu, već rizikuje i da podeli Evropu. Evropsko jedinstvo ne može zamenti transatlantsko jedinstvo", kaže Jelena Milić iz Centra za evroatlantske studije. 
Nemačka ministarka odbrane najavljuje jačanje Bundesvera, ali istovremeno i smanjenje nesrazmere u izdvajanjima u odnosu na Sjedinjene države.
"Od država centralne i istočne Evrope pa do Nemačke na kojoj su stacionirane američke trupe i Nemačka svakako svoju bezbednost vidi unutar NATO-a. Sve ideje oko stvaranja evropske armije koja bi bila nešto suprotno NATO-u do sada su se pokazale kao nešto manje više neostvarljivo", kaže Boško Jakšić, spoljno-politički komenatator.
"Turska je, kao što je poznato, veliki NATO saveznik i strateški partner Sjedinjenih država. Ja sam veliki fan predsednika Erdogana", kaže američki predsednik Donald Tramp. 
Uprkos turskom naoružavanjau u Rusiji i jednostranom izletu u Sirji, koji su saveznici jednoglasno osudili, izostalo je ozbiljnije preispitivanje Turske pozicije u NATO-u.
"Turska sebi može da dozvoli da ide suprotno stavovima, pre svega Amerike, a onda i ostalih članica NATO-a i da kupuje rusko naoružanje. To je pre svega pitanje borbe za prevlast na Bliskom i Srednjem istoku gde se Turska pokazala da je regionalna sila", kaže Boško Jakšić.
Iako se na Istoku pomno prate dšavanja u Zapadnoj Alijansi, njena budućnost će biti jasnija tek nakon što Evropa izađe iz perioda turbulencija, a možda najviše posle američkih predsedničkih izbora. 

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.