KFOR se ne povlači sa Kosova

Izvor: BKTV News, 10.Jul.2018, 14:48   (ažurirano 02.Apr.2020.)

KFOR se ne povlači sa Kosova

Zamenica generalnog sekretara NATO Rouz Gotemeler izjavila je danas u Briselu da se KFOR neće povući sa Kosova, a da će na predstojećem samitu NATO biti reči o posvećenosti nastavku misije KFOR-a.

Odgovarajući na pitanja novinara iz Srbije o osiromašenom uranijumu koji je korišćen tokom bombardovanja Srbije 1999. godine, Gotemelerova kaže da su i NATO >> Pročitaj celu vest na sajtu BKTV News << i Ujedinjene nacije 2001. sproveli temeljne naučne istrage koje su dokazale da osiromašeni uranijum nema uticaja na zdravlje.

"Znam da postoji stalna bojazan o tome u Srbiji, mislim da moramo da nastavimo naš dijalog i nastavimo da razumemo tu bojazan, ali sa našeg gledišta dokazi ne ukazuju na to da postoje problemi", rekla je Gotemelerova.

Upitana da li NATO ima nameru da se izvini Srbiji za agresiju 1999. godine, Gotemelerova je rekla da su generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg i ona tokom svojih poseta Srbiji izrazili žaljenje zbog onog što se dogodilo.

"Ali želimo i da naglasimo do koje mere bezbednosni odnosi u partnerstvu sa NATO doprinose bezbednosti i stabilnosti širom regiona i pomažu povcehanju beneficija za srpsku javnost", rekla je Gotemelerova, dodajući da oni vide mnoge beneficije u saradnji NATO i Srbije i da žele da se ona nastavi.

Međutim, kako kaže, pritiska na Srbiju da se pridruži NATO neće biti.

"U potpunosti je na Srbiji da odluči kakvi će njeni bezbednosni odnosi biti, stoga pozdravljamo partnerstvo sa Srbijom. Pogledajte mapu Evrope i Švajcarsku i Austriju na njoj, oni su naši cenjeni partneri i nikada, nikada nismo vršili pritisak na njih da moraju da se pridruže NATO. Mi to ne radimo, NATO to jednostavno ne radi", rekla je Gotemelerova.

Kad je reč o tužbi koju će Srbija pokrenuti protiv članica NATO, zamenica generalnog sekretara kaže da oni imaju ima dva istraživanja kao odgovor na tužbu da se oni i dalje drže dokaza koji su prikupljeni tokom istrage.
Pogledaj vesti o: NATO skup,   Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na BKTV News...






Povezane vesti

Gotemeler: NATO podržava formiranje vojske Kosova

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 10.Jul.2018

Zamenik generalnog sekretara NATO Rouz Gotemeler izjavila je danas da NATO podržava formiranje vojske Kosova i da taj proces treba da se odvija u skladu sa Ustavom...''Važno je da Kosovo nastavi proces reformi što uključuje formiranje profesionalnih snaga bezbednosti. Nastavićemo da sarađujemo...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta BKTV News. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta BKTV News. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.