Izneverili ste ih...

Izvor: B92, 28.Nov.2023, 14:20

"Izneverili ste ih..."

Predsednik Češke Petr Pavel kritikovao je danas u Italiji saveznike u NATO, ocenjujući da su izneverili obećanja data Ukrajini.

Pavel smatra da je time otežana ukrajinska protivofanziva. Prema njegovim rečima, Zapad bi trebalo Kijevu da da sve što je potrebno kako bi povratio suverenitet i uspostavio kontrolu na svojim granicama.

"Bilo šta >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << manje od toga bi bio naš poraz. A ruska pobeda bi se u budućnosti okrenula protiv nas jer bi ojačalo njihovo uverenje da svoje ciljeve mogu da ostvare silom i podstaklo bi sve režime na svetu da računaju na slabost zapadnih demokratija", kazao je Pavel u intervjuu italijanskom listu

Pavel, koji je ranije bio šef Vojnog komiteta NATO, upozorio je da Zapad nije ispunio obećanje Ukrajini da će je snabdevati artiljerijskom municijom i ukazao da obučavanje pilota na američkim avionima F-16 ide sporije nego što se očekivalo a Nemačka okleva da li da pošalje rakete Taurus koje Ukrajina očekuje, prenose češki mediji.

"To izaziva neravnotežu u isporukama a neizvesnost na ukrajinskoj strani nije dobar osnov za vojno planiranje. Ukrajina je imala ove godine šansu za jednu jedinu veliku protivofanzivu. One su skupe, zahtevne dugo traju, ne mogu da se izvedu dve ili tri protivofanzive tokom jedne godine", rekao je Pavel.

Češki predsednik upozorio je takođe da zima daje Rusiji vreme za obnovu pošto je svoju industriju prevela u ratni režim i nabavlja i oružje u inostranstvu.

"Zima će biti ekstremno teška jer je veliki deo ukrajinske infrastrukture uništen. Stanovništvu će biti teško a kako oklevaju zemlje koje sada podržavaju Ukrajinu rašće osećaj frustracije. A prirodno to stvara situaciju koja nije baš povoljna za nastavak operacija protivofanzive. Ukoliko propustimo priliku ;da očuvamo našu podršku Ukrajini sledeća godina bi za Moskvu mogla da bude još povoljnija", kazao je češki predsednik italijanskom listu.

Pavel je rekao da Češka iz svog iskustva zna da jedini jezik koji Rusija razume jeste jezik sile.

"Naravno da će biti nužno da se dospe u fazu u kojoj će moći da se vode razgovori sa Moskvom. Ali to mora da bude u okviru medjunarodnih pravila i zakona a ne pod uslovima koje je odredio (predsednik Rusije Vladimir) Putin", kazao je češki predsednik.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Ostavljeni "na cedilu": Putin završava rat?

Izvor: B92, 29.Nov.2023, 09:39

Ruski predsednik Vladimir Putin mogao bi da dobije prednost u ratu protiv Ukrajine tokom sledeće godine ako zapadni saveznici Kijeva ne pojačaju vojnu podršku...To je izjavio češki predsednik Petr Pavel..."Nemamo drugog izbora osim da damo Ukrajini sve što joj je potrebno da uspe u svojoj misiji...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.