Ostavljeni na cedilu: Putin završava rat?

Izvor: B92, 29.Nov.2023, 09:39

Ostavljeni "na cedilu": Putin završava rat?

Ruski predsednik Vladimir Putin mogao bi da dobije prednost u ratu protiv Ukrajine tokom sledeće godine ako zapadni saveznici Kijeva ne pojačaju vojnu podršku.

To je izjavio češki predsednik Petr Pavel.

"Nemamo drugog izbora osim da damo Ukrajini sve što joj je potrebno da uspe u svojoj misiji obnavljanja suvereniteta i kontrole svojih granica. Sve manje biće naš neuspeh", rekao je on u intervjuu za italijanski Korijere dela sera.

Zvaničnici >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << u Kijevu se dugo žale na sporu isporuku oružja i drugih oblika pomoći koje su obećale zapadne zemlje. Rusija je takođe počela da se oslanja na svoje vojne saveznike, uključujući Severnu Koreju i Iran, u zalihama artiljerije i oružja uoči brutalnih zimskih meseci.

Pročitajte još:

"Ako propustimo priliku da zadržimo podršku Ukrajini, sledeća godina bi mogla da bude još povoljnija za Moskvu“, rekao je Pavel. "Ova godina je ključna za postavljanje temelja za uspeh. Sledeća godina će biti komplikovanija."

"Nažalost, naše isporuke vojne opreme nisu dovoljne da se Ukrajini omogući nastavak operacije visokog intenziteta“, dodao je češki lider, ukazujući da evropski saveznici nisu održali "obećanja" o snabdevanju Ukrajine artiljerijskim granatama.

Pavel je dodao da je Putin verovatno profitirao poslednjih nedelja od sukoba u Pojasu Gaze. On kaže i da ne veruje da Ukrajina trenutno može da stekne „vojnu nadmoć” nad Rusijom, dodajući da je „vreme sada na strani Rusije”.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.
Pogledaj vesti o: Vladimir Putin

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.