Ibrahim, Behljulj I Bersim su ISPUNILI LAZAROV SVETI ZAVET: Ovo su Goranci koji su DALI ŽIVOTE za Srbiju (FOTO)

Izvor: SrbijaDanas.com, 11.Sep.2019, 16:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ibrahim, Behljulj I Bersim su ISPUNILI LAZAROV SVETI ZAVET: Ovo su Goranci koji su DALI ŽIVOTE za Srbiju (FOTO)

Istakli su se junačkim delima.

Živote je tokom NATO agresije položilo 23 Goranaca, od toga sedmorica kao pripadnici vojske, herojskim delima istakli su se Behljulj Useni, Ibrahim Madžuni i Bersim Kasemović.

Čak trojica Goranaca, malog naroda na Kosovu i Metohiji, ispunili su Lazarov kosovski zavet i dali život za otadžbinu. Behljulj Useni, Ibrahim Madžuni i Bersim Kasemović poginuli su tokom agresije NATO i albanskih terorista OVK na našu zemlju >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << tokom 1999. godine. Pored njih trojice život za Srbiju ostavila su još četvorica Goranaca u uniformi vojske tadašnje SR Jugoslavije.

Poslednjih dana dosta se pisalo o fudbaleru iz Luksemburga Danelu Sinaniju. Mladi Goranac dospeo je u žižu javnosti, jer su mnogi smatrali da je Albanac dok on jasno i glasno nije objasnio da njegova porodica potiče iz Dragaša na Gori i da se rodio u Beogradu.

Behljulj Useni (03.06.1972 - 15.04.1999) bio je podoficir vojske Jugoslavije. Sa činom starijeg vodnika dao je život na karauli "Milomir Stojanović" spasavajući ranjene vojnike posle borbenih dejstava i preleta NATO helikoptera, tipa "apač". Iz sebe je ostavio suprugu i dvoje dece.

Ibrahim Madžuni (12.04.1976 - 11.05.1999) bio je pripadnik aktivnog roda vojske, martovske klase. Poginuo je kao pripadnik 125. motorizovane brigade, u rejonu karaule "Košare". Nastradao je od neprijateljskih minobacačkih mina, nakon što je neutralisao neprijateljskog snajperistu.

Bersim Kasemović (19.06.1978 - 12.04.1999) bio je na redovnom odsluženju vojnog roka. Poginuo je na položaju u Prištini, ne želeći da ga napusti, tokom bombardovanja od strane NATO avijacije.

Goranci su kao narod oduvek bili lojalni državi Srbiji. Još u vreme kraljevine Jugoslavije i komunističke SFRJ. U ratu Srbije protiv albanskih terorista i separatista poginulo je 23 Goranaca. Sedmorica, kako smo naveli, boreći se u uniformi vojske Jugoslavije, dok je 16 ubijeno od strane ekstremista tokom rata i posle ulaska NATO na okupirano Kosovo i Metohiju.

Ako bi se taj broj uporedio sa brojkom 18.000 koliki je broj Goranaca koji su stalno živeli u Gori, uzanom delu između Albanije i Makedonije, jasno je da dobijamo najveće procentualne gubitke u Srbiji. Ne treba zaboraviti da se mobilizaciji 1999. godine odazvalo 100 odsto sposobnih Goranaca.

Albanci su palili, pljačkali i podmetali bombe mnogim porodičnim kućama koje su pretrpele veliku materijalnu štetu, zatim uzurpirali i uselili se u stanove Goranaca, ukinuli Goransku opštinu i formirali svoju. Rezultat svega toga je progon preko 70% Goranaca sa svojih ognjišta. Nisu izbegli u druge države, već u, svoju, Srbiju. Utočište su našli u Beogradu, Novom Sadu, Subotici, Novom Pazaru, Somboru. Posle 2000. godine veliki broj Goranaca se iselio u Luksemburg.
Pogledaj vesti o: NATO,   Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.