I BEZ PRITISKA MOSKVE SRBIJA PODELJENA OKO NATO

Izvor: Kurir, 24.Mar.2011, 14:23   (ažurirano 02.Apr.2020.)

I BEZ PRITISKA MOSKVE SRBIJA PODELJENA OKO NATO

BEOGRAD - Poseta premijera Rusije Vladimira Putina Beogradu oživela je staru debatu kuda to ide Srbija, na Zapad ili na Istok, ocenjuje danas Radio Slobodna Evropa u svom komentaru.

Na pitanje da li je interes Rusije da odgovori Srbiju od ulaska u NATO savez, Marko Papić, analitičar američke agencije za strateška istraživanja Stratfor, kaže da u ovom trenutku to pitanje ne reflektuje polarizaciju >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << odnosa tipa Rusija protiv SAD ili Rusija protiv Evrope, pošto takva polarizacija ne postoji.

"To je pre refleks lokalne političke scene i podela u Srbiji. I bez ruskog političkog pritiska o ideji ulaska u NATO, u Srbiji se još ne može racionalno, hladne glave diskutovati o tome", ističe Papić.

Istoričar Čedomir Antić ocenio je da je mesto Srbije tamo gde su njeni susedi u regionu, a to je Evropska unija, ali takođe smatra da je korisno i njeno približavanje i Moskvi.

"Tu dilemu oko izbora postavlja proamerička opozicija ovde u Srbiji, oni neprestano dižu tu buku. Mi na razlikama između Brisela i Moskve možemo ekonomski mnogo da zaradimo", naveo je on.

Radio Dojče vele dan posle Putinovog boravka u Beogradu u komentaru naslovljenom "Moskva zavrće ruke Beogradu?" pokušava da istraži pozadinu te posete.

Direktor Centra za bezbednosne studije Aleksandar Fatić izjavio je za nemački državni radio da je trenutna ruska spoljna politika na tragu povratka modelima geostrategije, odnosno da je energetska ekonomija deo ruske spoljne politike.

"U tom smislu se čak može reći da je Srbija potrebnija Rusiji nego obrnuto. Rusija je izgubila sve strateške saveznike vezane za proširenje NATO, i Srbija je ostala jedini saveznik preko koga Rusija može da projektuje svoje energetske, političke i odbrambene interese prema Evropi", istakao je Fatić.

Prema njegovom mišljenju, Srbija je pod ogromnim pritiskom Moskve.

"Putin je došao da zavrće ruke u Srbiji. I on je došao da obezbedi da se potpisani sporazumi sprovode, da se ostvaruje jedan faktički monopolski položaj 'Gaspromnjefta', preko svojih ćerki firmi kroz vlasništvo u energetskoj industriji Srbije. I on je došao da obezbedi da Srbija ne uđe u NATO. To je njegov glavni cilj", smatra Fatić.
Pogledaj vesti o: Vladimir Putin,   Moskva

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.