Hladan tuš za učlanjenje u NATO; Da li ste svesni šta ste rekli

Izvor: B92, 25.Jan.2024, 16:20

Hladan tuš za učlanjenje u NATO; "Da li ste svesni šta ste rekli"

Uprkos prvobitnom entuzijazmu i nadi da će se konačno priključiti NATO-u, nakon što ih je Turska “pustila”, hladan tuš za Švedsku stiže iz Mađarske.

Naime, predsednik mađarskog parlamenta Laslo Kover rekao je danas da nema hitnosti u odobravanju kandidature Švedske za učlanjenje u NATO.

Nakon što je Turska konačno odobrila članstvo Švedske, ostala je samo Mađarska kao >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << jedina država koja otežava ratifikaciju učlanjenja Švedske.

Švedska je, podsetimo, podnela zahtev još 2022, zajedno s Finskom, ali je ta zemlja takoreći glatko ušla u vojni savez.

Za pristupanje Švedske, kao i bilo koje druge zemlje, potrebno je službeno odobrenje svih država članica Severnotlantske alijanse, uključujući Mađarsku, ali se odobrenje Turske smatralo najvećom preostalom preprekom.

Mađarski premijer Viktor Orban, koji neguje dobre odnose s ruskim predsednikom Vladimirom Putinom, rekao je u sredu da će pozvati zastupnike da odobre pristupanje Švedske prvom mogućom prilikom.

Mađarski parlament, inače, trenutno ne zaseda. Opoziciona socijalistička stranka saopštila je prošle sedmice da će tražiti vanrednu sednicu kako bi se odobrila kandidatura Švedske za ulazak u NATO, čija se ratifikacija u Mađarskom parlamentu odlaže već mesecima.

"Ne sumnjam da će jedna od opozicionih stranaka, koje stalno idu protiv mađarskih interesa, pozvati na vanrednu sednicu, ali to verovatno neće uspeti", rekao je Laslo Kover, predsednik parlamenta i član Orbanovog vladajućeg Fidesa.

"Ne osećam neku posebnu hitnost. Štaviše, ne mislim da postoji vanredna situacija", rekao je Kover.

Švedski ministar spoljnih poslova rekao je danas da pretpostavlja da je Mađarska svesna da je ranije rekla da neće biti poslednja zemlja članica Alijanse koja će ratifikovati zahtev Švedske za pridruživanje odbrambenom savezu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.
Pogledaj vesti o: Turska

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.