Geopolitika: Zašto je Krim sličan Kosovu?

Izvor: BKTV News, 27.Mar.2014, 13:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Geopolitika: Zašto je Krim sličan Kosovu?

Prošlo je 15 godina od kako je Srbija i SRJ vojno napadnuta od strane NATO-a sa namerom da se Kosovo u konačnoj fazi odvoji od Srbije. Vojna akcija NATO nad Srbijom bila je definitvni slom međunarodnog prava i odnosa zasnovanog na teritorijalnom integritetu i suverenitetu država shodno Povelji UN.

Vojnom akcijom NATO-a u međunarodnim odnosima napravljen >> Pročitaj celu vest na sajtu BKTV News << je presedan. Na snagu je stupio model real-politike, odnosno ogoljene sile koja može savakoj državi da oduzme deo suverene teritorije po principu „humanitarne intervencije“ za poštovanje manjinskih prava.
NATO nije uspeo vojno da porazi Srbiju, ali je započeo proces urušavanja državne vlasti i stvaranja protektorata NATO i UN, otimanjem Kosova od Srbije koji se pod okriljem EU i SAD dogodio 2008. godine priznanjem državnosti Kosova.
Posle vojne akcije na Srbiju nastavljen je proces razbijanja država pod raznim okolnositma bez dozvole SB UN. Pod okriljem SAD-a, urušeni su Irak i Libija na način suprotan SB UN, a sve zarad ostvarivanja prikrivenih geopolitičkih interesa i dominacije u sferi energenata.
Sila i interesi postale su deo globalne diplomatije. Zapadne sile nisu realizovale vojnu akciju na Siriju zahvaljujući diplomatskom pritisku Rusije, ali su kroz forsiranje građanskog rata uvedeni oblici sponzorisanog delovanja kroz pobnjunike i plaćenike.
Kada se ne može smeniti režim i skinuti s vlasti državnik koji smeta, prvo se isprovocira građanski rat, a zatim se humanitarno vojno interveniše sve do sloma „žrtve-države“. Deo te akcije bio je i podrška OVK na Kosovu, kao saveznika NATO snaga protiv Srbije.
Nedavno je izvršen državni udar sponzorisanog tipa u Ukrajini sa namerom da se sruši legitimna vlast u Kijevu i smanji, odnosno neutrališe Ruski uticaj u toj državi. Zapadni krugovi, pre svega, SAD planirali su državni preverat u Kijevu da bi se Ukrajina na svaki način prbližila EU, a onda i NATO, a sve u nameri da se ugroze vitalni nacionalni interesi Ruske federacije.
Posle državnog udara izvedenog na uvoznim modelima usledio je strateški odgovor Rusije organizovanjem referenduma na Krimu, čime se ovaj deo Ukrajine i formalno posle 60 godina vraća u sastav Ruske Federacije. Zbog Krima EU i SAD fazno uvode sankcije i pritisak na Rusku federaciju.
Odgovor odlučnog predsednika Ruske Federacije Vladimira Putina je pripajanje Krima matici, nasuprot stavu NATO i EU da Kosovo nije više deo Srbije. Krim nije postao nova država kao Kosovo, već regija u sastavu Ruske Federacije na osnovu referenduma koji ne priznaju članice EU i SAD, ali ni prevratom formirana nova vlast u Kijevu.
Srbija posle 15 godina od NATO izvlači pouku da ne treba da bude „kamen u ruci“ Brisela i Vašingtona, niti Moskve. Srbija je doživela urušavanje svoje države u novoj aritmetici svetskih sila i nema razloga da se udaljava od Rusije, niti od EU, sve dok ne bude „primorana“.
Tomislav Kresović
Tweet

Nastavak na BKTV News...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta BKTV News. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta BKTV News. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.