Izvor: B92, 17.Nov.2010, 13:51   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Francuska najavljuje povlačenje

Pariz -- Francuska će na samitu NATO razgovarati o tome kako da smanji svoje vojno prisustvo u Avganistanu, najavio je francuski ministar Alen Žipe.

"Rat u Avganistanu je klopka za sve umešane strane i Francuska će na ovonedeljnom samitu NATO razgovarati o tome kako da smanji svoje vojno prisustvo", izjavio je Žipe.

Bivši premijer Francuske Alen Žipe postavljen je na funkciju ministra odbrane >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << u nedelju u okviru rekonstrukcije vlade predsednika Nikole Sarkozija.

Žipeova primedba čini još stvarnijim očekivanja da će Francuska započeti iduće godine povlačenje svojih vojnika iz Avganistana a da će se potpuno povući pred predsedničke izbore 2012. godine.

I pored toga što je rat u Avganistanu veoma nepopularan među francuskim stanovništvom, ova zemlja ima oko 3.500 vojnika u Avganistanu a od 2001. godine do danas tamo je poginulo najmanje 50 francuskih vojnika.

Bivši francuski ministar odbrane Erve Moren rekao je da će Francuska iduće godine pokušati da preda odgovornost u jednu-dve zone u Avganistanu a Žipe je izjavio da će Francuska pokušati da predaje borbene dužnosti "deo po deo" i da će u petak i subotu na samitu NATO-a u Lisabonu razmotriti kako zone pod francuskom kontrolom mogu biti prebačene na avganistanske snage.
Pogledaj vesti o: NATO skup,   Pariz

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.