Sreda, 17.11.2010.

12:30

Francuska najavljuje povlačenje

Francuska će na samitu NATO razgovarati o tome kako da smanji svoje vojno prisustvo u Avganistanu, najavio je francuski ministar Alen Žipe.

Izvor: Tanjug

Default images

„Rat u Avganistanu je klopka za sve umešane strane i Francuska će na ovonedeljnom samitu NATO razgovarati o tome kako da smanji svoje vojno prisustvo“, izjavio je Žipe.

Bivši premijer Francuske Alen Žipe postavljen je na funkciju ministra odbrane u nedelju u okviru rekonstrukcije vlade predsednika Nikole Sarkozija.

Žipeova primedba čini još stvarnijim očekivanja da će Francuska započeti iduće godine povlačenje svojih vojnika iz Avganistana a da će se potpuno povući pred predsedničke izbore 2012. godine.

I pored toga što je rat u Avganistanu veoma nepopularan među francuskim stanovništvom, ova zemlja ima oko 3.500 vojnika u Avganistanu a od 2001. godine do danas tamo je poginulo najmanje 50 francuskih vojnika.

Bivši francuski ministar odbrane Erve Moren rekao je da će Francuska iduće godine pokušati da preda odgovornost u jednu-dve zone u Avganistanu a Žipe je izjavio da će Francuska pokušati da predaje borbene dužnosti "deo po deo" i da će u petak i subotu na samitu NATO-a u Lisabonu razmotriti kako zone pod francuskom kontrolom mogu biti prebačene na avganistanske snage.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Masovni udar: Oglasilo se rusko ministarstvo

Oružane snage Ruske Federacije izvele su grupni udar visokopreciznim vazdušnim i morskim oružjem velikog dometa na ukrajinske energetske objekte koji podržavaju rad preduzeća vojno-industrijskog kompleksa, saopštilo je Ministarstvo odbrane.

13:08

1.6.2024.

1 d

Podeli: