FALSIFIKATI: Ovako je beogradska zgrada završila u Slavjansku

Izvor: Press, 03.Jun.2014, 23:14   (ažurirano 02.Apr.2020.)

FALSIFIKATI: Ovako je beogradska zgrada završila u Slavjansku

Sajt ukraine-human-rights.org izveštavajući o napadima u Slavjansku, posatavio je uz vest o granatiranju zgrade gde su poginule tri osobe, fotografiju zgrade (slika znad) saveznog MUP-a u Beogradu koja je oštećena u NATO bombaradovanju 1999. godine.
Ovu sliku preuzeli su brzo i neki drugi mediji, među kojima je i sajt crnogorske Pobjede, a uveliko se proširila i društvenim mreža
Zbog epidemije lažnih fotografija, grupa ukrajinskih akademika, novinara i volontera pokrenula je u Kijevu sajt "stopfake.org" gde se razotkrivaju lažne vesti, snimci i fotografije koje se plasiraju u javnosti kako bi što dramatičnije predstavili sukobe u Ukrajini.
Među poslednjim vestima koje su se proširile po društvenim mrežama i forumima jeste i ona o ukrajinskoj biatlonki Oleni Pidhrušnoj, osvajačici zlatne olimpijske medalje u Sočiju, koja se, prema ovim navodima, pridružila ukrajinskoj vojsci i ubija decu u Slavjansku.

 
Uz vest je postavljena i fotografija "Olene" u vojničkoj uniformi sa mitraljezom u ruci, ali analizom njenih ranijih fotografija jasno se vidi da se ne radi o istoj ženi.

 
Takođe, nedavno je plasiran i video nazvan "28.05.2014 Militanti u Donjecku digli teroriste u vazduh (Nacionalnu gardu Ukrajine) ADF" koji se velikom brzinom širi internetom.

 
Ipak, i ovoga puta nije u pitanju verodostojan snimak budući da je isti video objavljen desetak dana ranije i prikazuje granatiranje u Siriji.

 
Koliko daleko može da ode ratna propaganda pokazuje i primer da nisu zloupotrebljavane samo fotografije i snimci iz drugih ratnih područja već i scene iz filmova.

 
Tako je scena iz rusko-beloruskog filma "Brest Fortress" snimljenog 2010. godine iskorišćena kao fotografija uz tekst da Ukrajinska vojska ubija decu u Donejcku.

 

Nastavak na Press...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.