Drugi dan NATO samita, Tramp proglasio pobedu

Izvor: RTS, 12.Jul.2018, 12:18   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Drugi dan NATO samita, Tramp "proglasio pobedu"

Oštar ton kojim je američki predsednik Donald Tramp razgovarao sa saveznicima prvog dana samita NATO-a u Briselu nije se promenio ni danas. Ipak, novinarima je posle samita rekao da SAD ostaju čvrsto posvećene NATO-u, iako je "izuzetno nesrećan" zbog toga što zemlje članice ne sprovode dogovoreno. Američki predsednik je proglasio "ličnu pobedu" zato što je saveznike naterao da se obavežu na veća izdvajanja >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << za odbranu.
Donald Tramp je saveznike ponovo napao zbog malih izdvajanja za odbranu i evropske trgovinske prakse. Tokom zatvorene sednice drugog dana samita NATO-a, američki predsednik je povisio ton, a posebno je izdvojio Nemačku, Španiju i Belgiju, rekli su izvori agenciji Rojters.

Zbog toga su lideri NATO-a zatražili od zemalja koje nisu članice Alijanse, Ukrajine i Gruzije, da napuste sastanak.
U jednom trenutku, Tramp se, kršeći diplomatski protokol, nemačkoj kancelarki obratio po imenu, rekavši: "Angela, moraš nešto da uradiš po tom pitanju", preneo je neimenovani izvor.
Tramp je na konferenciji za novinare posle sastanka rekao da SAD ostaju čvrsto posvećene NATO-u iako je "izuzetno nesrećan" zbog toga što zemlje članice ne ispunjavaju obećanje u vezi sa izdvajanjima za odbranu.
Američki predsednik je istakao da je svojim saveznicima rekao da će biti "veoma nesrećan" ako članice ne povećaju izdvajanja, prenela je agencija AP.
SAD verovatno plaćaju 90 odsto troškova NATO-a, naglasio je američki predsednik.
Istakao je i da su se članice saveza obavezale da će povećati svoju potrošnju za odbranu, preneo je Bi-Bi-Si. Tramp tvrdi da su zemlje NATO-a najavile izdvajanja veća od dva odsto BDP-a na budžet za odbranu.
Upitan na konferenciji za novinare da li i ostaje pri pretnjama o povlačenju iz NATO-a i da li bi to mogao da učini bez odluke Kongresa, Tramp je odgovorio: "Mislim da bih verovatno mogao, ali to nije potrebno", preneo je AP.
Pojedini mediji su prethodno javili da je Tramp tokom drugog dana samita NATO-a pripretio da će se SAD povući iz vojne alijanse zbog spora oko ulaganja u odbranu.
Tramp je na konferenciji za novinare prokomentarisao i odnose SAD sa Iranom. Američki predsednik je uveren da će jednog dana tenzije popustiti i kaže da očekuje poziv iz Teherana.
Ocenio je da se Teheran sada prema Vašingtonu odnosi sa mnogo više poštovanja, otkad su se SAD povukle iz nuklearnog sporazuma, prenosi Rojters.
Tramp je rekao i da zna da Iran ima puno problema i da im se ekonomija urušava.
Komentari saveznika 
Kancelarka Angela Merkel rekla je novinarima posle sastanka da su na samitu sve članice iskazale potpunu posvećenost Alijansi.
Potvrdila je da je Donald Tramp ponovo pokrenuo pitanje bolje raspodele tereta među zemljama članicama i da su svi stavili do znanja da su "na tom putu".
"Ovaj samit je bio veoma intenzivan", prokomentarisala je nemačka kancelarka.
Francuski predsednik Emanuel Makron najavio je da će Francuska ispuniti dogovoreno, da se dva odsto BDP-a troši na odbranu do 2024. godine.
Makron je naglasio da je kohezija u okviru NATO-a moguća jedino ako se teret podeli "pošteno", prenela je agencija Rojters.

Pored SAD, koje troše oko 3,5 odsto BDP-a na odbranu, jedino su Velika Britanija, Poljska, Grčka i Estonija ispunile postavljeni cilj o izdvajanjima za odbranu. Francuska za odbranu izdvaja oko 1,8 odsto BDP-a.
Predsednica Litvanije Dalija Gribauskajte rekla je novinarima da Tramp nijednog trenutka nije zapretio da će SAD napustiti NATO.
Upitana da li je nešto što je Tramp rekao moglo biti protumačeno kao nagoveštaj istupanja iz Alijanse, Gribauskajte je odgovorila: "Ne bih to tako protumačila."
"NATO snažniji nego pre samita"
Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg ocenio je da je poziv Donalda Trampa saveznicima da troše više na odbranu "učinio NATO snažnijim", prenosi Rojters.
Novinari su zatražili da Stoltenberg prokomentariše nezvanične informacije da je na sastanku iza zatvorenih vrata Tramp zapretio da će SAD "krenuti same" ukoliko ostale članice Alijanse ne povećaju izdvajanja za odbranu do januara naredne godine.
"Imali smo veoma iskrenu i otvorenu diskusiju. Ta diskusija je učinila NATO snažnijim. Stvorila je osećaj hitnosti. Ovako otvorena diskusija jasno je stavila do znanja da ćemo udvostručiti napore, ali pokazuje i da je jasna poruka predsednika Trampa imala uticaja", odgovorio je Stoltenberg.
U izjavi Si-En-Enu Stoltenberg je potvrdio da su se članice NATO-a obavezale da povećaju izdvajanja za odbranu na dva odsto BDP-a. Nije, međutim, potvrdio da je dogovoreno da u budućnosti ta izdvajanja dostignu i četiri odsto.
Pored veoma oštrog tona tokom oba dana samita, američki predsednik je, u svom stilu, saveznike iz Alijanse napao i na "Tviteru".
Upitan da prokomentariše Trampove komentare na Tviteru, Emanuel Makron je rekao: "Debate su imale drugačiji ton. Bile su održane uz poštovanje", prenela je agencija Rojters.
Američki predsednik je iz Brisela otputovao u London, u prvu zvaničnu posetu Ujedinjenom Kraljevstvu.
Britanska premijerka Tereza Mej je novinarima u Briselu rekla da njen novi predlog o Bregzitu ispunjava ono za šta su Britanci glasali.
Mejova je tako reagovala na Trampovu izjavu da nije siguran da li je britanska premijerka krenula drugačijim putem od onoga što želi narod, prenosi Rojters.
"Mi sada ispunjavamo ono što je britanski narod izglasao. To je ono što čini naš predlog", rekla je Mejova novinarima zamoljena da prokomentariše Trampovu ocenu.
Pogledaj vesti o: NATO skup,   Rat u Ukrajini

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

NATO lideri održali vanredni sastanak: Tramp pripretio najozbiljnije do sad

Izvor: SrbijaDanas.com, 12.Jul.2018

Američki predsednik je posebno kritikovao Nemačku, Španiju i Belgiju..Američki predsednik Donald Tramp danas je ponovo kritikovao ostale članice NATO-a i trgovinsku praksu EU na sastanku iza zatvorenih vrata tokom samita Alijanse u Briselu, rekli su izvori agenciji Rojters...Pročitajte i:..Lideri...

Nastavak na SrbijaDanas.com...

Drugi dan NATO samita, bura iza zatvorenih vrata

Izvor: Vesti-online.com, 12.Jul.2018

Oštar ton kojim je američki predsednik Donald Tramp razgovarao sa saveznicima prvog dana samita NATO-a u Briselu nije se promenio ni danas. Naprotiv, Tramp ih je ponovo napao zbog izdvajanja za odbranu i evropske trgovinske prakse. Ipak, novinarima je posle samita rekao da SAD ostaju čvrsto posvećene...

Nastavak na Vesti-online.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.