Delegacija skupštine Srbije na zasedanju PS NATO

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 15.Maj.2021, 13:33

Delegacija skupštine Srbije na zasedanju PS NATO

Šef Stalne delegacije Skupštine Srbije pri Parlamentarnoj skupštini (PS) NATO-a Dragan Šormaz i članovi Andrijana Avramov i Sandra Joković učestvovali su na otvaranju prolećnog zasedanja zapadne vojne alijanse, čiji domaćin je bila Švedska, a koje je održano u virtuelnom formatu.

Kako je danas saopšteno iz Skupštine Srbije, parlamentarcima su se na otvaranju obratili predsednik PS NATO, američki kongresmen >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << Džerald Konoli, šefica švedske delegacije u PS Karin Enstrom, i ministar odbrane Švedske Peter Hulkvist.

Džerald Konoli istakao je značaj borbe za očuvanje demokratskih vrednosti, posebno imajući u vidu sve izraženiju težnju autoritarnih država da promovišu alternativne modele vladavine. Izneo je očekivanje da će na samitu NATO-a, koji će biti održan 14. juna 2021. godine, šefovi država članica doneti odluku o revidiranju Strateškog koncepta, koji će osnažiti NATO pre svega politički - odbranom zajedničkih demokratskih vrednosti od unutrašnjih i spoljašnjih pretnji, što će omogućiti ovom vojnom savezu da nastavi da igra ključnu ulogu u globalnoj bezbednosti i nakon više od 70 godina.

U tom kontekstu, on je predložio i formiranje Centra za osnaživanje demokratije u okviru NATO-a i pozvao države članice da vode politiku "otvorenih vrata" kada je reč o evroatlantskim aspiracijama Gruzije i Ukrajine.

Ministar odbrane Švedske Hulvist je istakao, u kontekstu "ilegalne (ruske) aneksije Krima da teritorijalni integritet i suverenitet država nije pitanje o kome se može pregovarati".

Ukazao je da Alijansa mora odgovoriti na "kontinuirane ruske provokacije demonstriranjem jedinstva i zajedničkim ciljevima", kao i da se "zajedničkim glasom mora suočiti sa izazovima koje donosi uspon Kine".

Šefica švedske delegacije pri PS NATO Karin Enstrom istakla je da su aktuelne bezbednosne pretnje mnogo različitije i teže za identifikovanje, te da je stoga potrebna snažnija međunarodna saradnja i fokusiranje na zajedničke vrednosti članica Alijanse, navodi se u saopštenju iz skupštine Srbije.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Članovi delegacije Skupštine Srbije na otvaranju prolećnog zasedanja PS NATO-a

Izvor: Beta, 15.Maj.2021

Članovi Stalne delegacije Skupštine Srbije pri Parlamentarnoj skupštini NATO-a učestvovali su na otvaranju prolećnog zasedanja tog tela.Na virtuelnom sastanku Parlamentarne skupštine (PS) NATO-a, čiji domaćin je bila Švedska, učestvovali su šef Stalne delegacije Dragan Šormaz i njene članice...

Nastavak na Beta...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.