Da se ne zaboravi!

Izvor: Vesti-online.com, 26.Mar.2014, 13:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Da se ne zaboravi!

U ponedeljak popodne, u pravoslavnom hramu Uspenija Presvete Bogorodice u Cirihu, u organizaciji Srpskog kulturnog saveza (SKS) i naše Crkve, pomenom žrtvama NATO bombardovanja obeleženi su petnaestogodišnjica bombardovanja Srbije i 10 godina od martovskog pogroma Srba na Kosovu i Metohiji.

Pomen u crkvi 

 

Uz prisutvo naših građana i generalnog konzula Srbije u Cirihu Zorana Jeremića, sveštenici >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << Miroslav Simijonović i Branimir Petković služili su pomen žrtvama, a zatim su se građani uputili na Burkliplac (gde je održan mirni protest na kome su se delili leci i palile sveće).

- Danas smo se okupili u Božjem hramu da bismo se setili poginulih ljudi, vojnika koji su izgubili svoje živote braneći svoju otadžbinu - rekao je između ostalog sveštenik Simijonović.

  Naši građani na Burkliplacu

 

- Obeležili smo ovaj dan napre u našoj crkvi, a zatim mirnim protestom, delili smo letke i palili sveće kako bismo se setili svih žrtava koje su stradale od NATO bombi - kazao je za "Vesti" predsednik SKS Boban Petković i dodao: - Oprostiti možemo, ali zaboraviti dane kada su posejali smrt i ubili mnoge naše građane u Srbiji ne smemo.

Branka stigla prva 

Među prvima je na Burkliplac stigla dugogodišnja aktivistkinja dr Branka Đorđević.

- Došla sam da odam poštu svim nevinim žrtvama stradalim od NATO bombi - rekla je Branka Đorđević.

- Pozvali smo naše građane na ovaj skup kako bismo pokazali da nismo zaboravili žrtve i u miru i dostojanstveno da odamo poštu nastradalima u NATO agresiji - rekao je Petković.

U martu 1999. godine Džejmi Šejn potparol NATO-a je tvrdio "Srbe treba spokojno bombardovati jer će oni sve brzo zaboraviti."

- Ne nezaboravljamo zločin koji je nanet našem narodu jer prema proceni Vlade Srbije u bombardovanju je poginulo najmanje 2.500 ljudi, dok ih je prema pojedinim drugim izvorima bilo preko 4.000, a ranjeno je i povređeno više od 12.000 osoba - čulo se na ovom skupu.

Nedavno objavljeni zvanični podaci Ministarstva odbrane Srbije govore o 1.008 ubijenih vojnika i policajaca, a prema neslužbenim podacima, teže i lakše je ranjeno oko 6.000 civila, među njima 2.700 dece - rekao je potpredsednik Skupštine dijaspore iz Švajcarske Zvonimir Jovanović.

- Ukupna materijalna šteta procenjena je tada na 100 milijardi dolara. Zar sve ove žrtve i matreijalnu štetu možemo da zaboravimao? - upitao se Jovanović. 
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na Vesti-online.com...






Povezane vesti

Žrtve pogroma su naši sveci

Izvor: Vesti-online.com, 26.Mar.2014

U crkvi Sveti Sava u Njujorku u prisustvu više od 130 parohijana održan je u nedelju tradicionalni pomen žrtvama i stradalnicima martovskog pogroma na Kosovu i Metohiji i žrtvama NATO bombardovanja Srbije. ..Pomen žrtvama NATO bombardovanja u Crkvi Svetog Save u Njujorku.. ..Službu su služili...

Nastavak na Vesti-online.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.