Žrtve pogroma su naši sveci

Izvor: Vesti-online.com, 26.Mar.2014, 13:03   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Žrtve pogroma su naši sveci

U crkvi Sveti Sava u Njujorku u prisustvu više od 130 parohijana održan je u nedelju tradicionalni pomen žrtvama i stradalnicima martovskog pogroma na Kosovu i Metohiji i žrtvama NATO bombardovanja Srbije.

Pomen žrtvama NATO bombardovanja u Crkvi Svetog Save u Njujorku

 

Službu su služili prota Đokan >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << Majstorović, starešina crkve, zatim sveštenik Rodni Torbić iz pravoslavne crkve Sveti Đorđe iz Karmajklsa (Carmich aels) u Pensilvaniji, i ukrajinski sveštenik Petar Zgoba. Pomoćnik u oltaru bio je sin oca Đokana, Savo Majstorović.

 

- Prošlo je 15 godina od bombardovanja Srbije. Mi ne smemo da zaboravimo naše žrtve, ali kao hrišćani i ljudi treba da oprostimo jer nas na to pozivaju naša vera i naš Gospod. Mi ne smemo da zaboravimo mučenike koji su prolili svoju krv braneći našu otadžbinu, našu veru, dostojanstvo i našu slobodu i čast. Pored vojnika i vojskovođa, stradalo je mnogo nevinog sveta, mnogo dece, staraca. I oni su svi sveci za naše razumevanje. Ne smemo to nikada zaboraviti, ali se moramo moliti Bogu da nam da snage da oprostimo, rekao je otac Đokan Majstorović prisutnim parohijanima.

 

Pomen Pupinu

Otac Đokan Majstorović i 15-ak parohijana održali su nedavno još jedan pomen u Njujorku: oni su pre 10-ak dana posetili grob velikog naučnika i rodoljuba Mihajla Pupina i njegove supruge Sare Katarine na Vudlon groblju u Bronksu, u Njujorku. Podsetimo da je naučnik umro 12. marta 1935. godine, pa su poštovaoci njegovog života i dela obeležili 79-godišnjicu njegove smrti. Na njihov grob postavljen je veliki venac - dar dr Ljuba Vujovića.

  Centar srpskih kulturnih dešavanja

Njujorkša crkva Sveti Sava oduvek je bila otvorena za sve kulturne događaje srpske zajednice. Nedavno je u sali crkve, u okviru obeležavanja 10-godišnjice tragičnih događaja na Kosovu i Metohiji, bio prikazan film "Pogrom - zločin bez kazne i nakon deset godina". Takođe, u četvrtak će u sali crkve biti prikazan film "Mamaroš" reditelja Momčila Mrdakovića koji je nedavno, sa velikim uspehom, bio prikazan na Festivalu srpskog filma u Čikagu, a na istom mestu 8. aprila u osam časova uveče biće izvedena predstava "Luda od ljubavi" reditelja Petra Popovića sa proslavljenim srpskim glumcima - Anicom Dobrom i Svetozarom Cvetkovićem u glavnim ulogama.

 
Pogledaj vesti o: NATO,   Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na Vesti-online.com...






Povezane vesti

Za NATO zločin nema zaborava

Izvor: Vesti-online.com, 26.Mar.2014

Srpski protest važan u svetlu ovoga što se dešava u Rusiji i Ukrajini, gde su Rusi zaustavili prodor NATO-a na istok, pa smo zato imali natpis "Krim je Rusija", rekao je Miloš Raičković, kompozitor i organizator protesta..Da se ne zaboravi: Protest ispred zgrade Ujedinjenih nacija.. ..Protestom...

Nastavak na Vesti-online.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.