Crna Gora Lavrovu: Sve znamo

Izvor: BKTV News, 30.Sep.2014, 17:21   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Crna Gora Lavrovu: Sve znamo

Crnogorsko Ministarstvo spoljnih poslova (MVPEI) saopštilo da su stavovi Rusije o NATO opštepoznati, ali da Crna Gora ima jasno spoljnopolitičko opredeljenje.

Iz MVPEI su tako odgovorili na novinarsko pitanje povodom izjave ministra spoljnih poslova Rusije Sergeja Lavrova da je ekspanzija NATO prema bivšim jugoslovenskim republikama „neodgovorna politika i u Moskvi se doživljava kao provokacija“.
Ministarstvo je šefu ruske diplomatije poručilo >> Pročitaj celu vest na sajtu BKTV News << da je pravo Crne Gore i Rusije da opredeljuju pravce svoje unutrašnje i spoljnopolitičke orijentacije. „Crna Gora ima jasno spoljnopolitičko opredeljenje koje je u u skladu sa nacionalnim interesima i više puta saopšteno u razgovorima sa ruskim i zvaničnicima drugih država. Stavovi Rusije u odnosu na proširenje Alijanse, takodje, su opštepoznati“, navodi se u saopštenju.
Ističe se i da će Crna Gora nastaviti da odnose i saradnju sa Rusijom razvija u duhu tradicionalnog prijateljstva, poverenja i obostranih interesa, uz suvereno pravo obe države da opredeljuju pravce svog unutrašnjeg razvoja i spoljnopolitičkih orijentacija, objavio je Portal Analitika.
Lavrov je za „Dnevni avaz“ rekao da se u Moskvi doživljava kao „pogrešna politika i provokacija Severnoatlantskog vojnog saveza“ mogućnost daljnjeg približavanja regiona zapadnog Balkana, odnosno prijema Crne Gore, Makedonije i posebno Bosne i Hercegovine u puno članstvo u NATO.
„Što se tiče proširenja NATO, prema mom vidjenju, to je greška, čak provokacija u odredjenom smislu. To je, na neki način, neodgovorna politika koja potkopava opredeljenje da se gradi sistem jednake i podeljene bezbednosti u Evropi. Jednake za sve, bez obzira da li je neka zemlja članica ovog ili onog bloka, ili ne“, kazao je Lavrov.
On je ukazao da su se, posle prestanka postojanja Varšavskog pakta, „pojavili neki radikalni glasovi u Evropi koji su sugerisali da treba, ako ne razmontirati NATO, onda bar promeniti odgovornost za kolektivnu bezbednost Evrope u OSCE-u „.
Da se to razmontiranje ili preorijentacija dogodila, tada bi situacija bila potpuno drugacija, dodao je Lavrov.
Struktura bi bila kompletno drugačija, jer bi svi bili jednaki partneri legalno obavezujućeg aranžmana, koji bi se bavio bezbednošću. Ali, izabrana je drugačija staza i igonirisana su obećanja da će proširenje NATO biti limitirano ili da infrastruktura neće biti rasporedjena na teritoriju zemalja, novih članica, objasnio je Lavrov.
Izvor: tanjug.rs
The post Crna Gora Lavrovu: Sve znamo appeared first on BK Televizija - BKTV News - Telefakt.
Pogledaj vesti o: NATO,   Moskva

Nastavak na BKTV News...






Povezane vesti

Podgorica reagovala na stavove Lavrova o NATO

Izvor: Akter, 30.Sep.2014

Crnogorsko ministarstvo spoljnih poslova ocenilo je da su stavovi Moskve u vezi sa širenjem NATO-a na istok "opštepoznati"..Ministarstvo je reagovalo na izjavu ruskog ministra inostranih poslova Sergeja Lavrova da je ekspanzija NATO-a prema bivšim jugoslovenskim..republikama "neodgovorna" politika,...

Nastavak na Akter...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta BKTV News. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta BKTV News. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.