Borac sa Košara ugostio bivšeg oficira NATO-a

Izvor: RTS, 23.Sep.2019, 15:33   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Borac sa Košara ugostio bivšeg oficira NATO-a

U Lipovcu kod Kruševca jedan pomalo neobičan susret i početak prijateljstva: Siniša Jeftić, borac sa Košara, ugostio je bivšeg oficira NATO-a, Norvežanina Kristijana Kaša, nekadašnjeg novinara Asošijeted presa, koji je u međuvremenu postao veliki borac za prava Srba, i čini sve kako bi Norveška povukla priznanje Kosova.
Pre 20 godina bili su na suprotstavljenim stranama, na ratom zahvaćenoj >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << teritoriji Kosova, a danas u prijateljskom ćaskanju, za istim stolom sa istim stavovima o pitanju srpskih interesa – Siniša dva puta odlikovan heroj sa Košara i Kristijan bivši oficir Kfora.

"Ovo je bratstvo, mi smo veterani. Mi znamo šta je borba, kako je biti pod vatrom. U Srbiji nemam neprijatelja. Ovde sam bezbedniji nego u Oslu", kaže novinar Kristijan Kaš.
Ističe da "Norveška neće biti prva zemlja koja će povući priznanje Kosova". Veruje da bi Italija mogla to da učini.
"Veličanstven je osećaj upoznati ljude poput Kristijana. Ima ih mnogo, ali ih mi ne prepoznajemo, ali svaki naš državljanin, a ima nas puno po svetu, treba da radi na tome, da promoviše našu Srbiju, da razbijemo tu medijsku blokadu da smo varvari divljaci", smatra Siniša Jeftić, veteran sa Košara.
Kao oficir, Kristijan je u informativnu službu Kfora došao 2000. godine. Zbog granatiranja autobusa "Niš ekspresa" i brojnih zlodela albanskih terorista u koja se lično uverio, posle sedam meseci napustio je dužnost. Prošlost je, kaže, stigla na naplatu 2011. kada je upoznao sestre Maslovarić proterane sa Kosova, kojima je Norveška uskratila politički azil.
"Plakao sam dva dana, neki bi rekli da su to posttraumatske ili psihološke reakcije, ali ja vidim na drugi način, vidim da je to bio Hrist koji mi je rekao 'sada je tvoje vreme da tražiš oproštaj od srpskog naroda... onda mogu i drugi ljudi posle tebe'", rekao je Kristijan Kaš.
Siniša navodi da je čast upoznati takvog čoveka.
"Takvog čoveka treba da podržimo. Hvala. U našoj istoriji je bilo dosta stranaca koji su nam pomagali i bili lojalniji nego naši Srbi", navodi Siniša Jeftić.
Jedan susret dva veterana bio je dovoljan za dogovor. Ubuduće će se zajednički boriti za mir i očuvanje srpskih interesa.
Pogledaj vesti o: NATO,   Kruševac,   Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.