Izvor: NoviMagazin.rs, 10.Feb.2019, 13:57   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Atina će sutra obavestiti Skoplje da je ratifikovala Dogovor iz Prespe i protokol za NATO

Atina će sutra obavestiti Skoplje da je Grčka ratifikovala Dogovor iz Prespe i Protokol za makedonsko članstvo u NATO, najavio je zamenik grčkog ministra spoljnih poslova Jorgos Katrugalos. Kako u informaciji iz Atine prenosi makedonska agencija MIA, on je rekao da nakon što primi verbalnu notu Skoplje treba da informiše UN i sve zemlje koje su priznale Makedoniju da od sada treba da je priznaju pod novim imenom Severna Makedonija.

Kako je istakao Katrugalos, >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << od ponedeljka započinju obaveze Skoplja da u zemlji promeni oznake, table i imena ulica koja nose staro ime države, kao što je dogovreno Prespanskim dogovorom.

U intevjuu za grčku agenciju ANA MPA, na pitanje da li će od sledeće sedmice susedna zemlja biti obavezana da korisiti novo ime Severna Makedonija, Katrugalos je odgovorio potvrdno i dodao da je Prespanski dogovor jasan po tom pitanju.

Kako je juče saopštilo Ministarstvo spoljnih poslova Makedonije, posle ispunjavanju svih pravnih uslova za stupanje na snagu Prespanskog dogovora Vlada Makedonije će u Službenom vesniku objaviti datum stupanja na snagu amandmana za promenu imena države i ustavnog zakona za njihovo sprovođenje.

Nakon toga, Severna Makedonija i Grčka zajedno će dostaviti pismo generalnom sekretaru UN Antoniju Guterešu kojim će ga informisati o datumu stupanja na snagu Konačnog sporazuma koji je popularno nazvan Prespanski dogovor, čime se stavlja kraj na višedecenjski bilataralni spor.

"Republika Severna Makedonija će zatim o nastalim promenama na odgovarajući način informisati Sekratarijat UN, zemlje članice i zemlje posmatrače u UN, kao i sve međunarodne organizacije čija je članica", navodi se u saopštenju makedonskog Ministarstva spoljnih poslova, dodajući da se očekuje da se sve to desi u narednih nekoliko dana.
Pogledaj vesti o: NATO,   Grčka

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Povezane vesti

ATINA ZVANIČNO: Sutra šaljemo verbalnu notu Skoplju o ratifikaciji Prespanskog sporazuma

Izvor: Kurir, 10.Feb.2019

SKOPLJE - Atina će Skoplju u ponedeljak poslati usmenu notu u kojoj će ga informisati da je ratifikovala Prespanski sporazum i Protokol o pristupu NATO, izjavio je zamenik grčkog ministra spoljnih poslova Jorgos Katrugalos.

Nastavak na Kurir...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.