AMERIKANCI U STRAHU: Rusija bi mogla da podstakne nestabilnost u Crnoj Gori, moguće slabljenje veza sa NATO-om

Izvor: SrbijaDanas.com, 02.Sep.2020, 07:25

AMERIKANCI U STRAHU: Rusija bi mogla da podstakne nestabilnost u Crnoj Gori, moguće slabljenje veza sa NATO-om

Bivši zvaničnik Pentagona i sadašnji direktor Centra Pen Bajden Majkl Karpenter navodi da će u Crnoj Gori možda doći do promene vlasti.

- Moj prvi komentar je da su izbori, po svemu sudeći, bili profesionalno organizovani. Sudeći na osnovu rezultata, možda će doći do promene vlasti, što je zdrava stvar u demokratiji. Ukupno, izborni proces bi trebalo pozdraviti kao korak napred - navodi on.

On je na pitanje da li bi nova vlada mogla da oslabi veze sa NATO-om >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << naveo da je to apsolutno moguće.

- Apsolutno je moguće. Niko ne bi trebalo da misli da je zapadna orijentacije neke zemlje zauvek zagarantovana, samo zato što je postala članica NATO-a. Ako uzmete primer Mađarske ili Turske s druge strane, videćete da postoje određene sumnje u pogledu Alijanse i principa koje ona zastupa. U Mađarskoj, to je značilo približavanje Viktora Orbana Vladimiru Putinu. Moguće je videti i nešto slično u Crnoj Gori - kaže.

Ali kada je u pitanju odnos Crne Gore i i Rusije, on je naveo da bi pod ruskim uticajem moglo doći do nestabilnosti, iako se nada da se to neće desiti.

- Međutim, činjenica je da su Rusija i drugi akteri u regionu pokušavali da podstaknu nestabilnost u Crnoj Gori. Možda će da pokušaju da iskoriste situaciju da bi dostigli te ciljeve. I zato što postoji taj rascep u društvu, možda će pokušati da to zloupotrebe i da ga prodube - kaže.
Pogledaj vesti o: NATO

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.