Karpenter: Rusija bi mogla da podstakne nestabilnost u Crnoj Gori, moguće slabljenje veza sa NATO-om

Izvor: B92, 01.Sep.2020, 18:57

Karpenter: Rusija bi mogla da podstakne nestabilnost u Crnoj Gori, moguće slabljenje veza sa NATO-om

Bivši zvaničnik Pentagona i sadašnji direktor Centra Pen Bajden Majkl Karpenter navodi da će u Crnoj Gori možda doći do promene vlasti.

"Moj prvi komentar je da su izbori, po svemu sudeći, bili profesionalno organizovani. Sudeći na osnovu rezultata, možda će doći do promene vlasti, što je zdrava stvar u demokratiji. Ukupno, izborni proces bi trebalo pozdraviti kao korak napred", navodi on u intervjuu za "Glas Amerike".

On je na pitanje da li bi nova vlada >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << mogla da oslabi veze sa NATO-om naveo da je to apsolutno moguće.

"Apsolutno je moguće. Niko ne bi trebalo da misli da je zapadna orijentacije neke zemlje zauvek zagarantovana, samo zato što je postala članica NATO-a. Ako uzmete primer Mađarske ili Turske s druge strane, videćete da postoje određene sumnje u pogledu Alijanse i principa koje ona zastupa. U Mađarskoj, to je značilo približavanje Viktora Orbana Vladimiru Putinu. Moguće je videti i nešto slično u Crnoj Gori", kaže.

Ali kada je u pitanju odnos Crne Gore i i Rusije, on je naveo da bi pod ruskim uticajem moglo doći do nestabilnosti, iako se nada da se to neće desiti.

"Međutim, činjenica je da su Rusija i drugi akteri u regionu pokušavali da podstaknu nestabilnost u Crnoj Gori. Možda će da pokušaju da iskoriste situaciju da bi dostigli te ciljeve. I zato što postoji taj rascep u društvu, možda će pokušati da to zloupotrebe i da ga prodube", kaže.
Pogledaj vesti o: NATO

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Bivši zvaničnik Pentagona: Približavanje Putinu bi uticalo na odnose Crne Gore sa SAD i EU

Izvor: NoviMagazin.rs, 01.Sep.2020

Promena spoljnopolitičkog kursa u Crnoj Gori, pod novom vladom, moguća je, ali bi zalaganje za bliskijim odnosima sa Rusijom uticalo na odnose Podgorice i Vašingtona, jer bi se na Zapadu na to gledalo kao na podršku Putinovim autokratskim tendencijama, ocenio je direktor organizacije "Pen Bajden...

Nastavak na NoviMagazin.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.