Vojna konferencija u Beogradu

Izvor: RTS, 14.Jun.2011, 08:43   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vojna konferencija u Beogradu

Srbija je u potpunosti posvećena ostvarivanju bezbednosti u regionu i dobrosusedskih odnosa i želi da da pun doprinos svetskom miru kroz aktivnije učešće u mirovnim misijama UN i EU, rekao ministar Dragan Šutanovac na otvaranju Međunarodne vojne konferencije. Skup u Beogradu jasan znak za budućnost regiona, kaže general Stefan Abrijel.

Najveća vojna konferencija u svetu, sa oko 200 učesnika iz 60 zemalja, ove godine održava se u Beogradu, u organizaciji Savezničke >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << komande NATO-a za transformaciju.  

Konferenciju u hotelu "Hajat" zvanično su otvorili ministar odbrane Srbije Dragan Šutanovac, načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Miloje Miletić i vrhovni komandant Savezničke komande za transformaciju general Stefan Abrijel.

General Abrijel je rekao da je ovakav skup organizovan u Beogradu, jasan znak za budućnost regiona. Abrijel je naveo da je Evropska unija suštinski faktor u odbrani i bezbednosti.

General je istakao da su vojna partnerstva od suštinske važnosti i dodao da je samit NATO-a u Lisabonu stvorio novi duh, fleksibilnost, uzajamno poverenje i uzajamnu korist.

"Nema drugorazrednog doprinosa u operacijama i svi smo mi braća po oružju", rekao je Abrijel.

Ministar Šutanovac rekao je da je Srbija u potpunosti posvećena ostvarivanju bezbednosti u regionu i dobrosusedskih odnosa i da želi da da pun doprinos svetskom miru kroz aktivnije učešće u mirovnim misijama UN i EU.

Nedeljivost bezbednosti 

Savremeni bezbednosni izazovi, rizici i pretnje ukazuju da je neophodno da se unapredi saradnja svih država i da postoji "nedeljivost bezbednosti", rekao je ministar odbrane.

Šutanovac je ocenio da nijedna država, ma koliko ekonomski i vojno bila jaka, ne može samostalno da se izbori sa globalnim izazovima zbog čega je kao nikad ranije potrebno unaprediti dijalog i saradnju.

"Mera saradnje biće i mera našeg uspeha u tom poslu", rekao je Šutanovac i ocenio da bi svaki izostanak saradnje među državama vodio destabilizaciji situacije.

I načelnik Generalštaba Vojske Srbije ukazao je na značaj partnerstva u rešavanju zajedničkog bezbednosnog rizika.

"Ministarstvo odbrane je prilikom odluke da bude domaćin skupa bilo potpuno svesno kakve emocije izaziva NATO u Srbiji", rekao je Šutanovac.

Prema njegovim rečima, koliko će Brazil, Japan, Kuvajt, Finska ili Austrija tokom ove konferencije biti bliže ili dalje NATO-u, toliko će biti i Srbija.

Vojni značaj konferencije 

"Konferencija ima izuzetno važan vojni, a ne politički karakter", naglasio je Šutanovac, dodavši da je cilj skupa da pokaže da je Srbija pouzdan partner na koga mogu da se oslone, ne samo zemlje članice NATO-a, već i ostale države čiji su predstavnici u Beogradu.

Skup je počeo juče svečanim prijemom u Domu garde na Topčideru.

Na trodnevnoj konferenciji učestvuju načelnici generalštabova i predstavnici zemalja članica NATO-a, Partnerstva za mir, Mediteranskog dijaloga, Istanbulske inicijative za saradnju i visoki vojni predstavnici Evropske unije.

Konferencija se sastoji iz dva dela, sastanka šefova odbrambenih snaga i radionica.

Inicijativa za organizovanje godišnjih vojnih konferencija pokrenuta je 2006. godine na samitu NATO-a u Rigi, a prethodni domaćini bile su Makedonija, Norveška, Albanija i Finska. 
Pogledaj vesti o: NATO skup,   Evropska Unija

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.