Samit u Madridu: Pozivnica Švedskoj i Finskoj za članstvo u NATO

Izvor: VOA, 29.Jun.2022, 15:15

Samit u Madridu: Pozivnica Švedskoj i Finskoj za članstvo u NATO

 NATO je uputio poziv Švedskoj i Finskoj da postanu članice zapadne vojne alijanse, navodi se u zvaničnom saopštenju objavljenom u sredu na samitu u Madridu. "Finska i Švedska će pristupanjem biti bezbednije, NATO snažniji, a evroatlanstko područje sigurnije", navodi se u saopštenju i dodaje da je alijansa takođe usaglasila novi strateški koncept. U saopštenju se Rusija opisuje kao "najznačajnija i direktna pretnja bezbednosti saveznika, što je reakcija na veliko pogoršanje odnosa sa Moskvom od ruske invazije na Ukrajinu, prenosi agenicija Rojters. NATO je obećao dodatnu pomoć Kijevu i usaglasio paket podrške za modernizaciju ukrajinskog odbrambenog sektora  NATO je istovremeno odlučio da značajno ojača svoju odbranu i odvraćanje. "Saveznici su se obavezali da rasporede dodatne, jake snage u stanju borbene gotovosti na našem istočnom krilu, koje će sa postojećih borbenih jednica biti podignute na nivo brigada, kada i gde to bude potrebno uz podršku kredibilnih dostupnih pojačanja, opreme i pojačane komande i kontrole", navodi se u saopštenju. NATO je takođe naveo da je Kina izazov za interese, bezbednost i principe alijanse i zemlja koja pokušava da podrije međunarodni poredak zasnovan na pravilima.  
Pogledaj vesti o: NATO skup,   Moskva,   Rat u Ukrajini

Nastavak na VOA...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Lideri na samitu usvojili novi strateški koncept za NATO: Alijansa jača odbranu, Rusija od saveznika postala PRETNJA, prvi put se spominje i Kina

Izvor: Blic, 29.Jun.2022

Lideri zemalja članica NATO-a usvojili su danas na samitu u Madridu novi Strateški koncept za Alijansu, kojim se postavljaju prioriteti, osnovni zadaci i pristupi za narednu deceniju, objavljeno je na veb-sajtu Severnoatlantskog saveza.

Nastavak na Blic...

NATO: Rusija predstavlja najvažniju i direktnu pretnju bezbednosti saveznika, miru i stabilnosti u evroatlantskoj zoni

Izvor: Vostok.rs, 29.Jun.2022

Lideri zemalja članica NATO-a odobrili su novi strateški koncept alijanse do 2030. godine, a dokument, kao i deklaracija nakon prvog samita u Madridu, objavljen je na sajtu vojne organizacije. "Odobrili smo strateški koncept NATO-a. On opisuje bezbednosnu situaciju za saveznike, potvrđuje naše...

Nastavak na Vostok.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta VOA. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta VOA. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.