Albanska zajednica opština u MK?

Izvor: B92, 05.Jun.2013, 16:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Albanska zajednica opština u MK?

Beograd -- Albanci u zapadnoj Makedoniji će u narednih godinu dana osnovati svoju zajednicu opština, ocenio je prištinski analitičar Iljir Deda.

Na skupu "Srbija i Evropska unija - Nova prilika", Deda se osvrnuo na situaciju u Makedoniji ukazujući da ona stagnira jer, kako je naveo, premijer ne želi da vodi zemlju u NATO, a Albanci na zapadu Makedonije žele u >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << NATO.

Upitan da li bi se model zajednice srpskih opština na Kosovu predviđen Sporazumom Beograda i Prištine mogao primeniti i na jugu Srbije u opštinama u kojima su Albanci većina, Deda je rekao da ne veruje da je to moguće.

Deda je rekao i da je Sporazum Beograda i Prištine o normalizaciji odnosa loš, jer ostavlja mnogo nedorečenosti i stvara opasnost da jedan deo Srba zbog njega napusti domove na Kosovu.

Analitičar je rekao da 21.000 Srba na Kosovu radi u državnoj administraciji koju plaća država Srbija i upitao šta će se desiti sa tim ljudima kada počne primena briselskog sporazuma.

Kako je naveo, Kosovo ne može da primi sve te ljude u svoju administraciju i da ih plaća, jer u sadašnjoj situaciji ne može da prihvati više od 3.000 do 4.000 novih službenika.

"Ko će biti odgovoran ako u septembru trećina Srba napusti Kosovo?", rekao je Deda i dodao da bi eventualni odlazak tih ljudi jasno pokazao da se ne radi ni o kakvoj normalizaciji odnosa Srbije i Kosova.

Deda je rekao da se na Kosovu mora rešiti pitanje sudbine 1.754 nestalih u ratnim sukobima, kao i da se moraju procesuirati odgovorni za to.

Iljir Deda je izvršni direktor Kosovskog instituta za politička istraživanja i razvoj sa sedištem u Prištini.
Pogledaj vesti o: NATO skup

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.