Izvor: BalkanRock.com, 30.Jun.2015, 10:53   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Večno mladi: Judas Priest i Helloween protutnjali Arenom

Judas Preist; foto: Nemanja Đorđević

Prvi dan Belgrade Calling festivala uspešno je održan u ponedeljak uveče u Kombank Areni, a domaća publika bila je u prilici da vidi nastupe legendarnih metal grupa Judas Priest i Helloween, kao i makedonski Steel Temple.

Helloween

Makedonci su započeli svirku oko pola osam, dok se Arena još punila. Za nekih pola sata dobro su se pokazali i prisutnima prezentovali šta mogu da >> Pročitaj celu vest na sajtu BalkanRock.com << očekuju na predstojećem albumu. U to vreme dosta ljudi je ipak blejalo ispred, a kako se bližio Helloween, tako su užurbano krenuli s ulaženjem.

Helloween je jedan od najuticajnijih nemačkih, ali i svetskih metal bendova. Prošli su nekoliko epoha u svojoj karijeri, a poprilično su voljeni u Srbiji. To se videlo odmah po introu za „Walls of Jericho“, a kada su krenuli prvi rifovi „Eagle Fly Free“ nastao je opšti delirijum. Tako je bilo i u nastavku sa „Dr. Stein“, posle čega su usledile ovacije bendu.

Andi Deris i ekipa bili su sjajno raspoloženi, stalno je bilo nekog kontakta s publikom, a Deris je često glumatao tekst pesama, uz njih je uvek išla i ta određena doza zezanja i humora. Nastavili su sa „My God-Given Right“ s novog albuma, koji je publika, začuđujuće pomalo, baš sjajno ispratila. Sve vreme se pevalo i nadvikavalo s na refrenu. Sledeća na redu bila je „Straight Out Of Hell“ sa prošlog, istoimenog, albuma, da bi se vratili na najnoviji i pesmu „Lost in America“. Ona je po istinitoj priči, jer se bend u jednom trenutku karijere stvarno izgubio tamo.

Nastavljaju sa malo starijom pesmom „Power“, da bi potom odsvirali skraćene verzije pet pesama iz različitih delova karijere – krenulo se sa kultnom „Halloween“, pa „Sole Survivor“, „I Can“ i „Are You Metal“, kada se Deris, koji je malo pre toga stavio i cilindar na glavu, ponovo nadglasavao s publikom, a sve to zaokružili su sa „Keeper of the Seven Keys“. Kako se pesma bližila kraju, binu su napuštali jedan po jedan, završavajući svoje deonice. Naravno, to nije bio kraj, posle povika vraćaju se i sviraju kultne „Future World“ i „I Want Out“, svi pevaju, skaču, tapšu, prave se dve manje šutke. Uz „A Tale That Wasn’t Right“ koja se čula s razglasa polako napuštaju binu, pozdravljajući se s publikom.

Nastup nije dugo trajao, ali je sjajan utisak ostavio, od odnosa prema publici do odabira pesama. Deo Arene rezervisan za koncert je odavno bio popunjen, usledila je pauza od nekih pola sata dok se sve spremi za naredni koncert, a uzbuđenje je dodatno podigla ogromna Judas Priest zavesa koja je prekrila celu binu.

Judas Preist

U jednom trenutku gase se svetla i kreće „War Pigs“ od Black Sabbatha kao intro, a zatim i „Battle Cry“, zavesa pada, počinje vriska i oduševljenje – Judas Priest sviraju! Otvaraju s pesmom „Dragonaut“ s novog albuma, dok na led ekranima ide vatra i animacija zmaja, a Rob Halford sa štakom izlazi na binu. Sama njegova pojava izaziva jaku emociju, od stava do prepoznatljivog glasa. Nastavlja se sa „Metal Gods“ s kultnog „British Steel“ albuma.

Halford je posle skoro svake pesme presvlačio gornji deo i imao određen način ponašanja na bini zavisno od pesme. Ovde je nosio prsluk s „Metal god“ natpisom na leđima i oponašao robote, koji su na ekranima marširali. „Zdravo Beograde, Priest se vratio!“, rekao je Halford i nastavilo se sa „Devil’s Child“, koja se pevala iz sveg glasa. Na opšte oduševljenje, sledeće je bila „Victim of Changes“, s 39 godina starog „Sad Wings of Destiny“, da bi se zatim vratili na najnoviji album pesmom „Halls of Valhalla“.

Atmosfera je bila sjajna, svi su pevali, neke su nosili na rukama, ramenima, svaka pesma se prati ritmičnim tapšanjem, a tek je postalo usijano kada je krenula „Turbo Lover“, prava žurka je nastala. Novi album Judasa je takav da prva polovina u principu kida, ali se posle malo gube sa filerima jer jednostavno ima previše pesama. Sva sreća, za turneju su odabrali najbolje s albuma, tako da je s aoduševljenjem prihvaćena „Redeemer of Souls“, po kojoj album i nosi ime. Halford je do tada već izmenjao nekoliko pari odeće, tu su bili i srebni kaput, razni kožni, svetlucavi prsluci i jakne, stvarno se dosta trudi oko scenskog nastupa, a to je još impozantnije kada se uzme u obzir da ima 63 godine. Nije previše pričao s publikom, uglavnom su to bila neka standardna obraćanja, ali to se ni ne očekuje od njega, veličinu je pokazao nastupom i glasom, koji se i dalje sjajno drži.

Malo se usporilo s „Beyond the Realms of Death“, a onda moćno nastavilo s „Jawbreaker“, kada je Halford obukao novu kožnu jaknu. Kako je najavljena sledeća numera, tako je odmah krenulo sa pevanjem – „Breaking the Law“, bez glasa se ostajalo na jednoj od najkultnijih heavy metal pesama uopšte. Pravi spektakl nastao je na „Hell Bent for Leather“, kada se Halford na Harley Davidson motoru dovezao na binu i sa njega započeo pesmu. U jednom trenutku je imao i bič kod sebe. Po završetku pesme bend se zahvalio publici i naputio binu.

Naravno, to nije kraju, posle povika „Priest, priest, priest“ vračaju se uz „Hellion“ intro i sviraju kultnu „Electric Eye“, a zatim i „You’ve Got Another Thing Comin’“, čiji kraj je obeležila solaža Ričija Falknera, najmlađeg člana benda. Po završetku, na bini ostaje samo bubnjar Skot Trevis uz poruku „Volimo te Srbijo, hoćete još jednu?“. Na glasne povike iz publike nekoliko puta pitao je koju pesmu žele, uz sve glasnije povike „Painkiller“ i tako je naravno i bilo. Na nju se nastavila „Living After Midnight“, a ove pesme je naravno cela Arena zajedno otpevala. Halford je u toku koncerta nekoliko puta imao poprilično zabavna raspevavanja s publikom, a tako je bilo i na kraju ove pesme. Po završetku napušta scenu, dok se ostatak benda pozdravljao s ljudima, delile su se palice i trzalice. Na povike se i on vraća za poslednji pozdrav, a poručio je i „Hvala ti Beograde, hvala ti Srbijo, hvala svima vama metal manijacima! Jebeno rokate, Priesti će se vratiti!”, za kraj jedne divne večeri.

Judas Priest i Helloween su se svojski potrudili da održe nastupe za pamćenje i u tome su i uspeli. Čekamo obećani povratak.

GALERIJA FOTOGRAFIJA

Nastavak na BalkanRock.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta BalkanRock.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta BalkanRock.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.