Večeras prvo polufinale „Evrosonga”

Izvor: Politika, 21.Maj.2012, 23:04   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Večeras prvo polufinale „Evrosonga”

Predstavnici 18 zemalja bore se na sceni Kristalne dvorane u Bakuu za ulazak u finale najstarijeg evropskog muzičkog takmičenja

Kao prvi učesnik prvog polufinala 57. „Pesme Evrovizije” večeras će u Bakuu nastupiti predstavnik Crne Gore Rambo Amadeus, koji će izvesti pesmu „Euro-neuro”. Posle njega na scenu Kristalne dvorane izaći će i ostalih 17 kandidata. O njihovom daljem putu ka muzičkom tronu odlučiće glasovi gledalaca publike, putem poslatih SMS-a, i stručnog >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << žirija. Jer, samo deset večerašnjih izvođača dobiće priliku da se pridruži već poznatim finalistima: Velikoj Britaniji, Francuskoj, Italiji, Španiji, Nemačkoj i domaćinu Azerbejdžanu – u finale ovogodišnjeg „Evrosonga”, koje će biti održano u subotu 26. maja.

Pored Ramba Amadeusa kao predstavnika našeg suseda, između ostalih, večeras će nastupiti i predstavnici: Islanda, Grčke, Letonije, Finske, Danske, Rusije, Moldavije i Irske, kojima se prognozira plasman u glavno veče najstarijeg evropskog muzičkog takmičenja.

Sledeća grupa kandidata polufinalista pokušaće da ostvari isti cilj – ulazak u finale – u četvrtak 24. maja. To veče, našoj publici svakako će biti zanimljivije, jer ga otvaraju Željko Joksimović i Ad hok orkestar sa pesmom „Nije ljubav stvar”, kao predstavnici Srbije.

Gledaoci u svim evropskim zemljama glasaju slanjem SMS-a na brojeve koji budu objavljeni tokom prenosa na programima nacionalnih televizijskih emitera u zemljama u kojima žive, uz redni broj izvođača pod kojim nastupa. Kako nalažu pravila Evropske radiodifuzne unije (EBU), iz zemlje učesnice nije moguće glasati za svog predstavnika, pa se apeluje na našu dijasporu, ali i region da glasove daju našem pevaču.

Kako za sada stoje prilike na evropskim kladionicama najveća šansa za uspeh na ovom takmičenju i dalje ima predstavnica Švedske Loren. Od pre nekoliko meseci njena pesma „Euforija” zauzima prvo mesto na kladionicama. Ona će šansu za ulazak u finale dobiti kao 11. izvođač drugog polufinalna. Prema kvotama, sledi predstavnica Italije – Nina Zili, zatim simpatične Babuške iz Rusije, a sa kvotom 15 i naš Željko Joksimović.

A. C.

---------------------------------------

Melodika za slobodno vreme

Članovi srpske muzičke „reprezentacije” iskoristili su vreme da obiđu glavni grad Azerbejdžana. Kako prenosi sajt RTS-a u jednoj prodavnici u Bakuu naš predstavnik je našao melodiku – prvi instrument koji je naučio da svira. Kupio ga je i sa ostalim muzičarima upriličio veselu atmosferu svirajući je hotelu.

objavljeno: 22.05.2012.

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.