Veća zarada od ploča nego striminga; RIAA: “Tehnološki giganti se bogate na račun muzičara”

Izvor: BalkanRock.com, 29.Mar.2016, 08:06   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Veća zarada od ploča nego striminga; RIAA: “Tehnološki giganti se bogate na račun muzičara”

Prodaja vinila u 2015. godina bila je znatno veća od puštanja muzike preko interneta, objavila je RIAA.

LP i EP izdanja na pločama povećale su prodaju za čak 32% u odnosu na 2014. godinu i zabeležile prihod od 416 miliona dolara što je najveća zarada od 1988. godine u Americi.

Zarada od internet striminga, računajući i klikove na oglase, porasla je za 31% i donela prihod od 385 miliona dolara.

Zarada od prodaje ploča >> Pročitaj celu vest na sajtu BalkanRock.com << obračunata je samo po prodajnoj ceni, bez realne zarade za industriju nakon isplate izvođačima. RIAA je u obzir uzela i besplatan striming, odredivši prosečnu vrednost snimaka. U RIAA-in izveštaj nisu ušli digitalni servisi Pandora, Spotify, Apple, Tidal, Rhapsody niti Google Play. Sa njima se procenjuje da je zarada u Americi porasla za 29% i inkasirano 2.4 milijardi dolara.

Zaključak komisije i njenog presedavajućeg Karija Šermana je da su cifre “dokaz da postoje neke osnovne distorzije tržišta” i da “neki tehnološki giganti su se bogatili na račun ljudi koji zapravo stvaraju muziku”.

Ceo izveštaj preuzmite OVDE.

Nastavak na BalkanRock.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta BalkanRock.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta BalkanRock.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.