Vatromet stare muzike

Izvor: Politika, 01.Avg.2014, 23:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vatromet stare muzike

Večerašnjim nastupom na Belefu ansambl „Renesans” „prošetaće” publiku kroz muziku srednjeg veka preko renesanse do tradicionalne muzike sa naših prostora

Beogradske letnje svečanosti večeras će obeležiti koncert ansambla „Renesans” koji će svoj muzički program u Kući kralja Petra izvesti pod nazivom „Vatromet stare muzike”. A tokom tog muzičkog vatrometa na programu će biti dela srednjeg veka, muzika Balkana kao i muzičke numere stare Srbije.

>> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << />Večerašnji nastup za članove „Renesansa” je i neka vrsta uvertire u veliki koncert koji pripremaju za oktobar kada će u nekoj od beogradskih dvorana, uz neizbežne goste, obeležiti 45 godina rada.

– Pre tog slavljeničkog koncerta trebalo bi da izađe i naš album koji smo, simbolično, nazvali „Prvih 45 godina” – kaže Dragan Mlađenović koji je decenije života i rada posvetio upravo ovom ansamblu.

Naš sagovornik ne skriva zadovoljstvo što je „Renesans” najstariji ansambl za ranu muziku, i to ne samo u našoj zemlji, koji bezmalo pet decenija kontinuirano radi.

Na pitanje kako su u tome uspeli, Mlađenović kaže balkanskom, srpskom upornošću.

– Mi smo najtvrdoglaviji ansambl u svetu – smejući se kaže Mlađenović, podsećajući na slogan Beogradske filharmonije koji glasi „Uprkos svemu”, a koji i na „Renesans” može da se odnosi:

– Sada bih dodao i: u inat. Imali smo svoju publiku još sedamdesetih godina koju smo negovali i stvarali u SKC-u, a koja se u međuvremenu dosta rasula po svetu. Ali, tu su i novi mladi naraštaji koji dolaze na naše koncerte, kao i generacija mladih tridesetogodišnjaka koja je i dalje dosta prisutna. Najviše su oduševljeni oni mlađi koji su posle jednog našeg koncerta otvorili stranicu na „Fejsbuku”.

Proteklih godina u Beogradu, po pravilu, imaju po jedan koncert godišnje, a nekoliko po unutrašnjosti Srbije.

– Nismo više tako vredni kao ranije, ali često nastupamo u Rumuniji gde smo od 2008. održali devet koncerata, između ostalog, nekoliko u Sibiju koji je 2007. bio evropska prestonica kulture. Tamo smo izvodili muziku renesansnog i Šekspirovog pozorišta. Politika tog festivala je da svako može jednom, najviše dva puta, da nastupi a nas su zvali već četvrti put da gostujemo. Ove godine nismo išli zbog finansijske situacije, ali biće taj nastup ostvaren naredne godine – nada se naš sagovornik.

Za večerašnji nastup beogradskoj publici pripremili su neku vrstu preseka iz bogatog repertoara, pa će se potruditi da publiku „prošetaju” kroz muziku srednjeg veka preko renesanse do tradicionalne muzike sa naših prostora.

– Na okupu je stara ekipa, pojačana mladim snagama. Onima koji će nas naslediti – ističe Mlađenović podsećajući da su tokom karijere održali više od 3.000 koncerata i obišli bezmalo sve zemlje Evrope kao i Siriju i Alžir.

Pred večerašnji nastup Dragan Mlađenović ne propušta da jednom pozajmljenom rečenicom iz knjige Mileta Medića „Zaveštanje Stefana Nemanje” sumira ideju vodilju ansambla, a koja kaže da „nije zlo znati i slušati tuđu pesmu, zlo je ne znati i zaboraviti svoju”.

S. Čikarić

objavljeno: 02.08.2014.

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.