Izvor: Politika, 10.Okt.2013, 22:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Uživanje publike hrani nam duše

Cilj „Inkognita” je da inspiriše, podigne raspoloženje i edukuje, kaže Žan-Pol Monik, osnivač britanskog esid-džez sastava

Dobrodošlica koju svaki put dobijamo u Beogradu je divna i vaša publika nas ohrabruje da damo sve od sebe na sceni. Obožavam da sviram kod vas – ovim rečima osnivač britanskog sastava „Inkognito” Žan-Pol Monik, poznatiji kao Blui, najavljuje novi susret sa ovdašnjom publikom, zakazan za 19. oktobar u Domu sindikata. Esid-džez grupa, koja >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << je 1996. održala nezaboravan koncert u Centru „Sava”, od tada se, na radost obožavalaca, vraćala u Srbiju mnogo puta.

Na koncertu u Domu sindikata „Inkognito” će predvoditi dve nove pevačice, Kejti Hektor i Vanesa Hejns, a predstaviće i poslednji album „Surreal”, za koji Blui, u razgovoru za naš list, kaže da je poseban:

– Postoji neka svežina na ovoj ploči koja mi je dala novi životni polet. Dobar sam slušalac, stalno putujem, čitam, posećujem koncerte i probijam granice životnih iskustava, tako da nikad nemam nedostatak muzičkih ideja, a na sve to dodajte uzbuđenje rada u mom novom studiju i dobićete magično iskustvo.

Iako je bend nazvao „Inkognito”, kao simbol nečega nepredvidivog, prva asocijacija na britanski sastav je muzika koja budi lepa osećanja.

– Inkognito znači prerušen, nepoznat… Želeo sam da bend ima neki element iznenađenja, i da nikad ne bude predvidljiv. Da bude manje bend, a više kolektiv, čiji je cilj da zabavi, inspiriše, podigne raspoloženje i edukuje. Veoma smo privilegovani što možemo to da radimo, a naša sreća evidentna je tokom svirki, pa nam uživanje publike hrani duše.

Sastav je nedavno ovenčan nagradom „Soul Survivors” za najbolju britansku soul grupu, a pre nekoliko meseci vođa „Inkognita” odvažio se da, posle 30 godina, objavi solo album „Leap of Faith”, iako smatra da njegova snaga leži u tome da pomogne drugima da iznesu najbolje iz sebe:

– Uvek sam se osećao dobro kada nisam u prvom planu, već stojim pozadi i „rukovodim”, poput golmana. Takav stav zauzeo sam u studiju, i na sceni. Iako sam se vrlo retko pojavljivao kao glavni vokal u čitavom katalogu „Inkognita” od 15 albuma, tek 2012. prvi put se desilo da sam osetio neodoljivu potrebu da ogolim svoju dušu na taj način. Jedan prijatelj je opisao ovaj album kao moju muzičku autobiografiju i to je lep kompliment. Malo sam iznenađen uspehom albuma, ali prijatno je to osećanje.

„Inkognito” već pripremaju novi album za 2014, najavljuje Blui i objašnjava zašto svaki koncert „Inkognito” završavaju pesmom Boba Marlija „One Love”:

– Ta pesma je prepoznata u celom svetu, a kada na kraju koncerta bend i publika „prigrle” jedni druge, ova himna učvršćuje tu zajednicu na veoma emotivan način!

----------------------------------------------

Saradnik Velera, Vondera, Bensona

Spisak umetnika sa kojima je Blui sarađivao impresivan je, a neki od njih su Džoselin Braun, duo „Masters at Work”, Pol Veler, Stivi Vonder, Čaka Kan, Džordž Benson…

– Bio sam blagosloven da radim sa ljudima koji su „odgovorni” za najveći deo moje privatne kolekcije ploča i saundtrek života. Pričamo o legendama soula i džeza koji su inspirisali moju karijeru. Srećan sam čovek i skroman učenik!

J. Koprivica

objavljeno: 11.10.2013.

Nastavak na Politika...






Povezane vesti

Rundek zajedno sa publikom na bini Centra „Sava”

Izvor: Politika, 11.Okt.2013, 20:01

U okviru jesenje turneje po Srbiji, „Rundek kargo trio” održaće 17. novembra u Beogradu koncert na kom će publika biti smeštena zajedno sa bendom na bini velike dvorane Sava centra...„Za razliku od koncerata na kojima je publika daleko, u prostoru koji je veliki i značajan, a mi na toj širokoj...

Nastavak na Politika...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.