U stilu brazilske sambe

Izvor: Politika, 25.Nov.2012, 23:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U stilu brazilske sambe

Doajen džeza Duško Gojković sviraće večeras u Domu omladine sa Big bendom RTS-a, a još jedan koncert zakazan je za sutra uveče

Posle dva rasprodata koncerta na prošlogodišnjem Beogradskom džez festivalu, legenda domaćeg džeza Duško Gojković sviraće večeras u Domu omladine sa Big bendom RTS-a. S obzirom na veliko interesovanje publike, zakazan je još jedan koncert za sutra uveče, koji će, za razliku od večerašnjeg u Velikoj dvorani, biti održan u sali „Amerikana”.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << />
Doajen džeza, trubač, kompozitor, aranžer i solista, za novi susret sa beogradskom publikom, na koji je čekao godinu dana, spremio je, kako kaže za naš list, jedinstven program, naslovljen „Quo Vadis Samba”, po jednoj od njegovih najpoznatijih kompozicija:

– Ovog puta je to „Latin Jazz” projekt. U poslednje vreme sam napisao dosta novih kompozicija i aranžmana za big bend, pa mi je bila želja da to i snimim, kao novi kompakt disk. Odavno to želim, ali eto nije bilo prilike da se sve ostvari, iz raznih tehničkih i „logističkih” razloga... Zadovoljan sam da se ovoga puta baš sve potrefilo, da može sa našim Big bendom RTS-a da se to realizuje, i uz to još sa koncertom u Domu omladine...

Gost Gojkovića i Big benda biće kontrabasista Martin Gjakonovski. Ovaj, veoma traženi muzičar makedonskog porekla, kao i Gojković, živi u Nemačkoj.

– Martin je moj stari prijatelj i „stalni” basista u raznim mojim sastavima i projektima. Nas dvojica smo imali mnogo nastupa po raznim zemljama u Evropi, takođe i u Japanu, a svirao je sa mnom i na raznim snimcima... Po mom mišljenju, jedan od najboljih džez basista Evrope, tražen i vrlo „zaposlen” i sa drugim sastavima. I izvrstan je kao čovek, i prijatelj... – objašnjava Gojković, koji se posle koncerata, zajedno sa Big bendom, ali i Gjakonovskim „seli” u Studio šest Radio Beograda kako bi snimili album „Quo Vadis Samba”.

– U mojoj karijeri dugoj 60 godina snimio sam mnogo ploča sa raznim big bendovima, kao i sa svojim orkestrima, ali ovoga puta će to biti uglavnom moje kompozicije, u stilu brazilske sambe. To je i bila ideja za moj dolazak, i posebno me raduje što ću to moći da ostvarim sa našim Big bendom, gde sam i ja počeo svoju muzičku karijeru pre toliko godina... Siguran sam da će nam biti veselo, a nadam se i publici!

J. K.

objavljeno: 26.11.2012.

Nastavak na Politika...






Povezane vesti

Duško Gojković i Big bend RTS-a u Domu omladine

Izvor: S media, 26.Nov.2012, 09:12

Duško Gojković i Big bend Radio-televizije Srbije večeras će zajedno nastupiti u Velikoj sali Doma omladine Beograda...Za ovu priliku pripremljen je projekat "Quo Vadis Samba", naslovljen po jednoj od najpoznatijih Gojkovićevih kompozicija...Repertoar je inspirisan muzikom Južne Amerike u okvirima...

Nastavak na S media...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.